Svet

Tolmač na pogrebu Mandele je v resnici morilec!

M.J.
16. 12. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Svet je šokirala novica, da nihče ni vedel, kdo je moški, ki je na pogrebu Nelsona Mandele tolmačil za gluhe. Skrivnostni mož je Thamsanqa Jantjie, morilec, ki je leta 2003 brutalno umoril dva moška.

Reuters

Kot poročajo tuji mediji, je bil Thamsanqa Jantjie med skupino ljudi, ki je bila obsojena za umor dveh ljudi. Ta naj bi ukradla televizijski sprejemnik, množica ljudi pa naj bi ju umorila tako, da jima je na vrat nataknila pnevmatiki in ju zažgala.

Toda Thamsanqa Jantjie za razliko od ostalih obtoženih ni bil nikoli obsojen, saj naj ne bi bil mentalno zdrav in sposoben prenesti sojenja. Nov škandal pa je Thamsanqa sprožil s svojim tolmačenjem na pogrebu Nelsona Mandele, katerega ni razumel nihče. V izjavi za Sunday Times, ki je z njim opravil intervju in ga povprašal tudi o umoru, je izjavil, da je bil omenjeni dogodek 'stvar skupnosti'. »Bil sem tam, ko so vlomilcema sodili prebivalci.«

Namesto, da bi mu sodili, so ga hospitalizirali za več kot leto dni, nakar se je po zdravljenju vrnil v svojo sosesko, na obrobju mesta Soweto. Kmalu zatem je začel dobivati službe kot tolmač za gluhoneme na dogodkih Afriškega nacionalnega kongresa. Jantjie je prejšnji teden priznal, da trpi za shizofrenijo in halucinacijami, med tolmačenjem na pogrebu Mandele pa naj bi celo videl angele, ki letijo okoli predsednika Obame in ostalih svetovnih voditeljev.

Poleg tega je Jantjie priznal, da je bil v preteklosti nasilen, in to zaradi shizofrenije, zaradi katere, kot sami pravi, naj bi bil hospitaliziran 19 mesecev. Njegov bratranec in trije njegovi prijatelji so dejali, da se je umor dveh vlomilcev zgodil le nekaj sto metrov proč od Jantjijevega domovanja, vendar da ni imel Jentjie nič pri tem.