Sta novice (niso vidne)

Stečajni upravitelj Stavbenika pričakuje za okoli 17 milijonov evrov terjatev

STA
9. 12. 2012, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stečajni upravitelj gradbenega podjetja Stavbenik Valter Stepan glede na razpoložljive računovodske izpise in opravljene pogovore pričakuje, da bo skupno prijavljenih terjatev za okoli 17 milijonov evrov, od tega okoli 10 milijonov evrov iz naslova bančnih kreditov. Premičnega premoženja za poplačilo je malo, je pa več odprtih gradbenih projektov.

Trenutno še poteka popis celotnega premoženja in analiza odprtih projektov in pogodb, je za STA povedal Stepan. Med največjimi je gradbišče v Kopru, kjer je bil Stavbenik izvajalec za investitorja Elektro sistemi. Stepan upa, da bodo v roku dveh tednov našli izvajalca, ki bo peljal to investicijo naprej.

Večja gradbena projekta, ki ju bo nekdo moral prevzeti, sta še v Izoli in na Kozini, pa tudi v Bizoviku pri Ljubljani. Stečajni upravitelj sicer meni, da bo glede na krizo na nepremičninskem trgu verjetno potrebno priti "na ustrezno ugodne cene, da bi se pojavili kupci".

Tu so še varovanja stanovanja v Olmu pri Kopru, ki so skoraj dokončana, podobno je tudi z dokončanjem poplavnega pomola v Piranu in kulturnega doma v Loškem Potoku, kjer bi denimo dela lahko zaključili v dveh mesecih.

Po drugi strani ima Stavbenik zelo malo premičnega premoženja, saj je imel stroje povečini v najemu od Primorja, v lasti ajdovskega gradbinca v stečaju pa je denimo tudi stavba, v kateri ima Stavbenik svoj sedež.

Sicer pa Stepan verjame, da bodo delavci "kar dobro pokriti" v svojih terjatvah. Stavbenik je namreč, kar je po svoje "izredna redkost" za podjetja v stečaju, praktično do zadnjega poplačal delavce. Zdaj ostajajo še obveznosti iz naslova zadnjih plač in prispevkov, ki pa zapadejo 20. decembra. Te obveznosti bodo prešle med prednostne terjatve delavcev.

Ob tem tudi Stepan obžaluje, da svoja vrata zapira podjetje, ki ima dovolj dela in urejena razmerja do delavcev in ki ga je v stečaj pahnil položaj solastnika Primorja. Direktor Stavbenika Mitja Petrič je po njegovem potezo predlaganja stečaja pač potegnil, ko je videl, "da bi se zdaj začela agonija, iz katere bi bilo nemogoče priti ven".

Na zavod za zaposlovanje se bosta od ponedeljka dalje prijavila 102 delavca Stavbenika, saj do takrat še teče odpovedni rok. Od tega se jih bo največ, 62, prijavilo na uradu za delo v Kopru, ostali pa na uradih v Izoli in Piranu, so za STA pojasnili na koprski območni službi zavoda za zaposlovanje. Za vse delavce so že organizirali informativne seminarje, na katerih so jih seznanili s pravicami in obveznostmi na zavodu ter jim posredovali vloge za denarno nadomestilo in jamstveni sklad.

Ob koncu novembra je bilo pri koprski območni službi prijavljenih 7.237 brezposelnih oseb, stečaj Stavbenika pa bo po njihovi oceni prav gotovo vplival na povišanje števila brezposelnih v obalno-kraški regiji.

Na koprski območni službi so v zadnjem letu dni sicer zabeležili povečanje prostih delovnih mest v gradbenem sektorju. Tako so do konca novembra delodajalci s področja gradbeništva prijavili 1.940 prostih delovnih mest, v enakem obdobju lani pa 1.723. Od teh je bilo v letošnjem letu prijavljenih 10 odstotkov prostih delovnih mest v gradbeništvu za nedoločen čas, 43,2 odstotka za zaposlitev do enega leta, 19,7 odstotka za zaposlitev do šestih mesecev in 17,5 odstotka za zaposlitev do treh mesecev.