Svet

V Romuniji potekajo parlamentarne volitve

STA
9. 12. 2012, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Romuniji so se z odprtjem volišč davi ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začele parlamentarne volitve. Romuni bodo lahko svoj glas za predstavnike v 470-članskem parlamentu oddali do do 21. ure po krajevnem času (20. ure po srednjeevropskem), poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na javnomnenjske raziskave se vladajoči Socialnoliberalni koaliciji (USL) premiera Victorja Ponte obeta gladka zmaga, saj naj bi jo na volitvah podprlo 57 odstotkov volivcev. Opozicijsko zavezništvo Desna Romunija (ARD) predsednika Traiana Basescuja naj bi dobilo 17 odstotkov glasov.

Populistična Ljudska stranka (PPDD) medijskega mogotca Dana Diaconescuja, ki tokrat prvič nastopa na volitvah, naj bi glede na javnomnenjske raziskave s 15 odstotki pristala na tretjem mestu.

Petodstotni volilni prag naj bi za las presegla tudi najpomembnejša manjšinska stranka, Združenje Madžarov (UDMR), ki je v preteklosti pogosto predstavljala pomemben jeziček na tehtnici pri sprejemanju pomembnih odločitev.

USL sicer upa na dvotretjinsko podporo volivcev, ki bi mu v parlamentu zagotovila ustavno večino in s tem možnost spreminjanja ustave. Vodstvo stranke je že dalo vedeti, da se bo v primeru ustavne večine lotila ustavnih sprememb. Med njimi so zmanjšanje pristojnosti ustanov za boj proti korupciji in podreditev ustavnega sodišča parlamentu, ki bi lahko tako z dvotretjinsko večino razveljavil odločitve sodišča.

Analitiki opozarjajo, da bo na izid nedeljskih volitev zaradi zapletenega volilnega sistema precej vplivala volilna udeležba. Visoka volilna udeležba bi tehtnico močno nagnila v prid USL, nizka pa bi koristila opozicijskemu zavezništvu ARD.