Zmagovalke o Tini Maze

Ob Tininem slovesu je "jokala kot otrok"

G.G./STA
7. 1. 2017, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zadnji tekmovalni nastop slovenske šampionke Tine Maze, ki se je od navijačev in tekmovalnega športa poslovila na pohorski strmini v 1. vožnji veleslaloma letošnje 53. izvedbe Zlate lisice, ni pustil ravnodušnih niti danes najboljših treh veleslalomistk, ki so zasedle oder za zmagovalke v ciljni areni snežnega stadiona v Mariboru.

STA
Sofia Goggia in Tina Maze.

Tekma je bila še zlasti posebna zaradi slovesa Tine Maze, njene vrnitve v karavano se je veselila tudi 27-letna Francozinja Tessa Worley: "V Mariboru je vedno zelo lepo. Zbere se veliko ljudi, ki ustvarijo pozitivno vzdušje in navijajo za vse nas. Zelo sem uživala v spektaklu, v tekmi, proga je bila izvrstno pripravljena. Zelo sem bila vesela, ko sem lahko znova videla Tino v naši družbi. Tina si zasluži vse spoštovanje, bilo je zelo lepo, ko je nastopila v Mariboru ter se tako poslovila od tekmovalnega športa."

Danes drugo Sofio Goggia so ob tekmovalnem slovesu Tine Maze preplavila močna čustva, ki jih ni mogla zadrževati: "Ali želite slišati lepo zgodbo? Lani sem tukaj padla na prvih vratih in sem si mislila: 'O moj bog, Maribor.' Letos so pa bile tukaj povsem drugačne razmere kot lani in po zaslugi Tine Maze so me preplavila res močna čustva. Počakala sem na njen nastop, ko je začela svojo zadnjo tekmo s številko 34, in moram reči, da sem jokala kot otrok, ko sem jo gledala. Na Tino gledam kot na svojega idola, ona je moj idol, zaradi njenega pristopa, strasti, s katero je smučala, ko je vsakič skušala iz sebe iztisniti tisto najboljše. Dotaknilo se me je vse neposredno v srce, kajti mislim, da je bilo današnje dogajanje nekaj pomembnega tudi zame." Štiriindvajsetletna Italijanka, ki je na zadnjih štirih tekmah ostala brez uvrstitve, je na svojem šele drugem nastopu na Zlati lisici prišla na stopničke.

Petindvajsetletna Lara Gut, tekmo je končala na tretjem mestu, je po prvem dejanju letošnje Zlate lisice, na kateri se je poslovila najuspešnejša slovenska alpska smučarka, dejala: "Tina je izjemna športnica in velika oseba, jo bomo pogrešale, je nekaj posebnega. Dobro se je spomnim še z začetkov mojega smučanja, ko je že bila uspešna in mi je zelo pomagala, za kar se ji želim še enkrat zahvaliti. Je bila med tistimi, ki so pomagale graditi ta naš šport in nam pomagale tlakovati pot za nas ostale smučarke, ne le po športni strani, ampak tudi v boju s kolesjem sistema, pokazala je nam vsem, da se lahko dela tudi drugače. Posnela je pesem Moja pot je moja odločitev, kar je natanko tisto, kar želim tudi jaz početi. Bilo mi je v veliko čast, da sem lahko tekmovala z njo, saj sem se na ta način od nje lahko veliko naučila."

STA
Razmere za tekmo so bile idealne.