Zimski športi

Bo Olimpija postala hrvaški klub?

Jurij Završnik
1. 4. 2014, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Edini naš profesionalni klub, Telemach Olimpija, je že zdavnaj izpadel iz lige EBEL in spet so se pojavila vprašanja o preživetju ljubljanskega kluba.

Arsen Perić

Denarja v Sloveniji seveda ni oziroma ga je za šport vse manj in še manj ga bo. Najbolj bodo trpeli ekipni športi, ki so glede profesionalne organizacije bolj kot ne obsojeni na počasno umiranje (razen v tem trenutku zelo trdostoječega nogometnega Maribora). Rokometni, odbojkarski in košarkarski klubi dihajo na škrge, še edini hokejski profesionalni klub pa mora v razširjeni avstrijski ligi tekmovati s 350.000 evri, kar je četrtina proračuna druge najbolj »revne« ekipe v ligi. To je realnost oziroma takšno je trenutno stanje pri nas, pa naj direktor Olimpije govori, kar hoče. 

Lani se je zagrebški Medveščak, za katerega so bili pred 15 leti slovenski klubi hokejski pojem, preselil v razširjeno rusko ligo KHL. S proračunom deset milijonov evrov (80 odstotkov so prispevali ruski sponzorji) so bili zagrebški modri prijetno presenečenje, saj so osvojili četrto mesto v svoji skupini in izpadli v četrtfinalu konference (0:4 proti praškemu Levu). In seveda bodo medvedi tudi v naslednji sezoni nadaljevali v ligi KHL, še zlasti ker imajo tako zveste gledalce (so na 16. mestu med evropskimi klubi s povprečjem 7828 gledalcev na domači tekmi).

V hrvaškem mediju se seveda sprašujejo, kaj to pomeni za hrvaški hokej oziroma hrvaške igralce, saj bi bili slednji zagotovo zapostavljeni. 

V slovenskih hokejskih krogih se je veliko govorilo tudi o tem, da naj bi v bližnji (vprašanje je sicer, kaj za koga pomeni bližnja) prihodnosti tudi Ljubljana dobila moštvo za ligo KHL, vendar ne vemo, kje bodo odgovorni dobili dva milijona evrov lastnega vložka. Zdi se, da so to zgolj pobožne želje. Že pred začetkom lanske sezone je bilo veliko govora o tem, da naj bi Medveščak in Olimpija vzpostavila sodelovanje, predvsem pri prehodu igralcev iz ene v drugo ekipo - torej iz ene države (Hrvaška) v drugo (Slovenija) in iz ene lige (KHL) v drugo (EBEL). Odgovorni na mednarodni hokejski zvezi IIHF niso bili naklonjeni takšnemu sodelovanju, čeprav je za Olimpijo lobiral tudi Nestl Aljančič, ki prijateljuje s predsednikom IIHF Renejem Faselom.

Po pisanju hrvaškega spletnega portala khl.hr se spet obetajo poskusi v tej smeri ali pa tudi kakšne druge mogoče oblike sodelovanja. Po pravilih lige KHL mora Medveščak imeti podružnično ekipo (tako imenovani farm team). Pojavila se je informacija o mogoči združitvi dveh klubov - Medveščaka in Olimpije - in ljubljanski klub naj bi kot klub registrirali v Zagrebu. Tako bi lahko igralci brez težav prehajali iz kluba v klub pod okriljem ene same zveze (hrvaške). Olimpija bi se torej preselila na Hrvaško (samo na papirju oziroma registracijsko) in igrala v ligi EBEL, so zapisali v hrvaškem mediju. »Ne govorimo o podružnični ekipi, ampak izključno o partnerskem sodelovanju, ki ni enako severnoameriškemu modelu v ligah NHL in AHL. To sta dva različna športna subjekta, ki sodelujeta pri izmenjavi igralcev,«je povedal Ranko Vučinić, predstavnik za stike z javnostmi zagrebških modrih, in nadaljeval: »Projekt sodelovanja je za nas še vedno aktualen in ponovno se bomo obrnili na mednarodno zvezo z isto zahtevo kot pred lansko sezono. Naš cilj je, da vzpostavimo uradno partnersko sodelovanje, pri katerem bi kluba med seboj lahko prosto menjala igralce brez tako imenovanih transfer kart. Tak koncept sodelovanja so že lani podprli tako na hrvaški kot slovenski hokejski zvezi kot tudi vodstvo lig EBEL in KHL, ne pa pri mednarodni zvezi.«

Kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo?

V hrvaškem mediju se seveda sprašujejo, kaj to pomeni za hrvaški hokej oziroma hrvaške igralce, saj bi bili slednji zagotovo zapostavljeni. Na Hrvaškem so bolj naklonjeni temu, da bi imel Medveščak še eno ekipo s hrvaškimi igralci in kakšnim tujcem, ki bi izpadel iz ekipe KHL. Ta ekipa bi potem igrala ali v ligi INL (z Avstrijci, Slovenci in Italijani) ali v ligi MOL (z Madžari in Romuni). Za razvoj hrvaškega hokeja bi bilo zagotovo boljše (tako menijo Hrvati), da bi se ustanovila taka ekipa, saj celotno tekmovanje v sezoni ne bi presegalo cene malo boljšega tujca iz moštva, ki igra v KHL. Taka oblika bi bila za Medveščak cenejša kot sodelovanje z Olimpijo, zlasti če bi morali plačevati tudi igralce v zeleno-beli ekipi. »Za prihodnost ne izključujemo take možnosti. Aktualna je skupna ekipa Mladosti, Zagreba in Medveščaka, ki bi igrala v ligi EBEL mladi,« je na to temo povedal Vučinić.

Kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo, bomo videli, zanimiv pa bi bil odziv navijačev, če bi se Olimpija kot klub res registrirala v Zagrebu in v prihodnje delovala pod okriljem hrvaške hokejske zveze. To bi seveda pomenilo tudi, da ne bi smela sodelovati v slovenskem državnem prvenstvu in bi se verjetno z Medveščakom borila za hrvaško zvezdico (Medveščak je pred dnevi s tremi zmagami nad Mladostjo osemnajstič postal hrvaški prvak).