Zimski športi

Mazejeva zmagala v supekombinaciji in osvojila veliki kristalni globus!

S.R.
24. 2. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tina Maze je z gladko zmago v superkombinaciji v francoskem Meribelu kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus. Njena najbližja zasledovalka Maria Höhl Riesch je namreč odstopila.

Tinin uspeh je z odličnim 10. mestom dopolnila Ikla Štuhec (+2,95). Vanja brodnik je bila 18. (+3,73). Za Tino sta se zvrstili dve Avstrijki in sicer Nicole Hosp (+0,82) in Mihaela Kirchgasser (+0,90). Ob odstopu Riescheve je Tina tako že devet tekem pred koncem sezone osvojila veliki kristalni globus, prva pa je tudi v skupnem seštevku superkombinacije. Zmagala je namreč obe tekmi te discipline.

Tina ima v skupnem seštevku po osmih zmagah (skupno je na stopničkah to sezono stala kar 18-krat) sedaj že kar 1844 točk, tako da jo od rekorda Hermana Maierja loči le še 156 točk. Glede na to, da je do konca še devet tekem, bo Mazejeva tudi to številko bržkone še precej presegla. 

Tina Maze je po zlatu in dvema srebrnima medaljama na nedavnem svetovnem prvenstvu v Schladmingu nadaljevala z vrhunskimi dosežki in po četrtem mestu na sobotnem smuku osvojila osemnajste stopničke za zmagovalke v sezoni ter se v tem elementu izenačila na prvem mestu večne lestvice s Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinjo Pernillo Wiberg (1996/97).

Devetindvajsetletna Črnjanka ima sedaj pred drugouvrščeno v pokalu, Nemko Mario Höfl Riesch, že nedosegljivih 958 točk prednosti. Med športniki v Sloveniji se lahko z velikim kristalnim globusom pohvali le Primož Peterka, ki je bil najboljši skakalec na svetu v sezonah 1996/97 in 1997/98.

##IMAGE-20962##Korošica je prepričljivo vodila po smuku, saj je Američanka Julia Mancuso na drugem mestu zaostajala za 41 stotink, Nemka Maria Höfl Riesch na tretjem mestu že več kot pol sekunde (+0,60), ostale pa več kot sekundo. Na 24. mestu je bila Michaela Kirchgasser z dvema sekundama in pol zaostanka. Slednja je bila prepričljivo najboljša v slalomu in je na koncu zaostala le za Hospovo, šesto po smuku, in Mazejevo. Mancusova je nazadovala na četrto mesto, Höfl Riescheva pa je po dobrem prvem merjenju časa na drugem že preveč zaostajala, da bi posegla na prvo mesto. Nato je povozila količek in Mazejevi, ki je bila še na startu, bi že peto mesto zadostovalo, da bi dokončno osvojila veliki globus po drugem mestu v sezoni 2011/2012 in tretjem v sezoni 2010/2011.

Prvi del tekme je potekal na skrajšani smukaški progi in je bil zaradi sneženja prestavljen najprej za pol ure, nato pa še za 15 minut. Francoski organizatorji so imeli težave s pripravo proge, saj je v noči na nedeljo zapadlo 30 centimetrov snega. S smukaškim delom je dobro opravila Ilka Štuhec, ki je bila 13. (+1,61), Vanja Brodnik pa je zasedala 25. mesto (+2,58). Obe sta pridobili nekaj mest, Štuhčevo pa je to na koncu popeljalo med deseterico, Brodnikovo pa med dvajseterico.

Svetovni pokal za smučarke se bo konec tedna nadaljeval v Garmisch Partenkirchnu, kjer bosta od petka do nedelje dva superveleslaloma in smuk.