Pretrd oreh

Pogačar vozil dobro, a je bil Vingegaard danes preprosto neustavljiv

S.Š./STA
18. 7. 2023, 17.55
Posodobljeno: 18. 7. 2023, 17.59
Deli članek:

Danski as Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) je zmagovalec 16. etape na kolesarski dirki po Franciji.

Profimedia
Tadej Pogačar danes ni bil kos hitremu Dancu.

V vožnji na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km) je 26-letnik za 1:38 minute ugnal drugouvrščenega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in izdatno povišal prednost v skupnem seštevku.

V njem ima lanski zmagovalec Toura po novem kar 1:48 minute naskoka pred Pogačarjem. Razlika do tretjeuvrščenega Britanca Adama Yatesa (UAE Team Emirates) pa se je še precej povišala, in sicer na 8:52 minute.

Menjava kolesa

Na pot se je Pogačar podal natanko ob 16.58, dve minuti za njim pa je na krenil Vingegaard. Toda Danec je zelo hitro začel in Pogačarju že pri prvem vmesnem času vzel 16 sekund. Tudi slovenski as pa je bil precej hitrejši od vseh ostalih, in sicer za 26 sekund.

Tudi pri drugem vmesnem času je bil Pogačar 20 sekund hitrejši od ostalih, a za njim je bil Danec tokrat nenadkriljiv. Že pred vzponom je Danec Slovencu vzel 31 sekund. Pogačar je nato menjal kolo za vzpon do cilja in pri tretjem vmesnem času imel kar 44 sekund naskoka pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). Vingegaard pa ni menjal kolesa, a še povišal prednost pred slovenskim asom na več kot minuto.

Do cilja je prednost lanskega zmagovalca le še naraščala, po 22,4 km pa je ta znašala 1:38 minute. Pogačar je sicer tretjeuvrščenega Van Aerta ugnal za kar 1:13 minute.

“Lahko se zgodi vse”

Tour se bo jutri nadaljeval s kraljevsko etapo, ki bo slabih 7 km pred ciljem prečkala najvišjo točko na prelazu Col de la Loze (2304 m). Kolesarji se bodo podali na pot od Saint-Gervaisa do Courchevela, ta pa je dolga 165,7 km.

Športni direktor UAE  Team Emirates Andrej Hauptman je po etapi dejal, da je Pogačar kljub vsemu današnjo dirko odpeljal odlično, zdaj pa se bodo osredotočili na jutrišnjo etapo: “Ob menjavi smo se zavedali, da bomo pri vzponu nekoliko močnejši, a je bil Jonas danes res vrhunski. Menjava kolesa je potekala natanko tako, kot smo si zamislili, še vedno pa smo mnenja, da je bila to prava odločitev. Danes se je potrebno spočiti, jutri pa bomo ciljali na zmago in poskusili doseči največ. Na touru se lahko zgodi vse.”

Preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), nista dirkala na polno. Mohorič je bil z zaostankom 6:42 minute na koncu 95., Mezgec pa je bil natanko dve minuti počasnejši in zasedel 152. mesto.