Zdravje

Bodite pozorni na kožna znamenja

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
18. 7. 2023, 17.00
Deli članek:

Če se porodi le kanček suma, če gre za preobraženo ali novonastalo znamenje, ga kar se da hitro pokažite strokovnjaku.

Profimedia
Kožna znamenja si morate pregledati vsaj enkrat na leto.

Povprečen posameznik ima na koži vsaj nekaj rjavih, črnih, modrikastih ali rdečkastih lis ali bunčic, ki jim pogovorno pravimo znamenja. Njihovo število je, podobno kot obarvanost kože, odvisno od genov, ki ste jih dobili od prednikov. Toda znamenja nastajajo tudi na novo in se nepredvidljivo preobražajo vse življenje. Povečini niso nevarna, a je prav, da jih redno nadzorujete. Večkrat jih pregledujte in bodite prijazni do svoje kože.

Da bi lahko nenavadne spremembe prepoznali, morate svojo kožo najprej dobro poznati in jo seveda tudi redno samopregledovati. Vsaka pigmentna sprememba, ki raste, spreminja barvo ali obliko, krvavi ali se v enem delu dviguje nad nivo okolne kože, naj pritegne vašo pozornost.

Kako se čim bolj pripraviti na sončne dni?

Predvsem se odločno odsvetuje namerno sončenje. Večina nas ve, da se moramo zlasti poleti kar se da izogibati soncu med 10. in 17. uro. Dejstvo pa je, da smo lahko še posebno poleti izpostavljeni negativnim vplivom sonca tudi med vsakodnevnimi opravili, kot so recimo delo na vrtu, hoja v službo, sprehod, tek in drugo.

Pred soncem se takrat lahko zaščitimo s primernimi lahkimi oblačili, pokrivali in sončnimi očali ter s kakovostnimi zaščitnimi sredstvi. Pri slednjih je pomembna dosledna in pravilna uporaba – pol ure pred odhodom na sonce je treba nanesti primerno količino zaščitnega sredstva, ki ga je treba ponovno nanesti vsaj vsaki dve uri. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer priporočajo uporabo zaščitnih sredstev z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Poznamo več vrst kožnega raka

Pretirano izpostavljanje soncu je izjemno nevarno tudi zaradi tveganja pojava kožnega raka. Poznamo več vrst kožnega raka, v osnovi pa ga razdelimo na melanomske in nemelanomske vrste. Melanom se pojavi kadar koli v življenju, nemelanomski raki pa po večini pri starejši populaciji.

Ste bolj ogroženi, če imate več znamenj?

Zgodnja diagnostika, predvsem pri malignem melanomu, je zelo pomembna. Ozaveščenost, samopregledovanje in preventivni pregledi pigmentnih znamenj pri dermatologu so bistvenega pomena za uspešno zdravljenje. V bolj ogroženo skupino za razvoj kožnega raka sicer sodijo svetlopolti, svetlooki, svetlolasi, rdečelasi in pegasti ljudje, ki jih sonce hitro opeče in slabo porjavijo. Bolj ogroženi ste tudi, če ste imeli v otroštvu velikokrat opečeno kožo, imate veliko znamenj, saj se melanom v 70 % pojavi na novo, v 30 % pa iz znamenja, in imate oslabljen imunski sistem. Pri moških se melanom najpogosteje pojavi na trupu, pri ženskah pa na spodnjem delu nog.

Opekline so močen dejavnik tveganja

A v resnici ni pravila. Kožni rak lahko prizadene kadar koli in kogar koli. Izjemno nevarne za vse so sončne opekline, saj z njimi povezujejo nekatere vrste kožnega raka. To velja predvsem za maligni melanom. V Avstraliji so ugotovili, da je mnogo več melanoma pri ljudeh, ki so bili v življenju na soncu močno opečeni, predvsem, če so bili opečeni v otroštvu in mladosti. Zdi se torej, da so opekline močen dejavnik tveganja za nastanek melanoma. Druge vrste kožnega raka pa so medtem bolj povezane s kroničnim izpostavljanjem sončnim žarkom in niso toliko posledica opeklin, ampak posledica izpostavljenosti sončnim žarkom celotno življenjsko obdobje.

Pazite na kožo

Koža je naš največji organ in tudi najbolj neposredno izpostavljena zunanjim vplivom. K sreči jo lahko opazujemo vsak dan in s sprostim očesom, tako da lahko sami opazimo, če se na njej dogaja kaj sumljivega. Prav je, da smo pozorni, preglede pa zaupamo dermatologu, ki ima na voljo vso sodobno diagnostiko za prepoznavo nevarnih sprememb.

DOBRO JE VEDETI!

Za prepoznavanje melanoma na koži je uporabna metoda ABCDE:

- ASIMETRIJA: je znamenje asimetrično?

- MEJE ali po angleško BORDERS: ima nejasne in neenakomerne meje?

- BARVA ali po angleško COLOR: ali spreminja barvo, ima več kot eno barvo?

- PREMER ali DIAMETER: je njegov premer večji kot 6 mm?

- SPREMEMBA ali EVOLVING: so se njegova velikost, oblika in obnašanje sčasoma spremenili?


Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!