Ostali športi

Nekdo debelo laže

Jurij Završnik
21. 11. 2012, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskava norveške protidopinške agencije in norveške atletske zveze o »zanimivi« elektronski pošti med norveškim trenerjem srbskega rodu Petrom Vukičevićem in slovenskim trenerjem Srdjanom Djordjevičem dobiva vse večje razsežnosti.

Spregovoril je tudi Petar, zaenkrat pa javno še ne Christina, Petrova hči, ki naj bi bila »predmet« poskusov.

Po ponedeljkovem zaslišanju na norveški agenciji za doping in na norveški zvezi je slednja do nadaljnjega suspendirala Petra Vukičevića, ki je bil med drugim trener odlične tekačice na visokih ovirah in hčerke Ljubice Christine (25 let) in tudi sina Vladimirja (21 let). 

Norveški časnik Dagbladet je že v petek objavil pet fotokopij elektronskih sporočil med Djordjevičem ter Vukičevićem v obdobju med novembrom 2001 in februarjem 2003 z vsebino, v kateri naj bi bili opisi uporabe dopinga ter učinkov prepovedanih testosterona in rastnega hormona. Pisma je norveški protidopinški agenciji in atletski zvezi posredovala Turid Vicky Syftestad, nekdanja žena Vukičevića. Petar je priznal obstoj sporne korespondence o uporabi prepovedanih sredstev, vendar pa je hkrati zatrdil, da je njena vsebina prirejena.

»Zgodba temelji na izjavah nekdanje Vukičevićeve žene. Sam nimam niti ene elektronske pošte z objavljeno vsebino. Sicer pa je ta pošta zelo kontroverzna, vsebina je zmanipulirana in upam, da se bo to dalo z lahkoto dokazati. Sam sicer ne morem natančno trditi, kaj sem rekel ali napisal pred 11 leti. Vse skupaj je izmišljena zgodba. Tudi nobenega stika nisem imel doslej z norveško protidopinško agencijo ali kakšnim drugim podobnim organom,« je izjavil Djordjevič, ki je dejal, da je s Christino sodeloval samo pri testiranjih, tudi v Ljubljani, in ne pri njenem treniranju. »Za vse skupaj sem prvič izvedel pred letom in pol, ko me je poklical novinar enega od tabloidov. Leta 2004 so sicer že imeli na Norveškem nekaj o tej temi. Opravili so kopico testiranj in potem opustili primer kot nepomemben, kot da ga nikoli sploh ni bilo,« je še povedal slovenski trener.

Vukičević pa je spregovoril tudi za norveške medije, zanikal vse obtožbe in zatrdil, da je vse skupaj maščevanje njegove nekdanje žene. »Vse skupaj je maščevanje moje nekdanje žene. Računalniško je zelo pismena, zato ji manipulacija z elektronsko pošto ne bi predstavljala nobene težave,« je včeraj govoril Vukičević za norveški časnik Aftenposten. »Govori srbsko in ima v Srbiji tudi dobre zveze, zato zanjo ne bi bila nobena težava, da vstavi dopinško vsebino v elektronsko pošto. Zame je omenjena dopinška vsebina tako strokovna, da ne razumem več kot 70 ali 80 odstotkov,« je še povedal Vukičević. Toda slednji je že pred dnevi dejal, da je normalno, da se trenerji med seboj pogovarjajo tudi o dopingu. »To ni imelo nobene povezave s temi elektronskimi sporočili, ponavljam pa, da je normalno, da se med seboj pogovarjamo tudi o dopingu. Christina se je na tekmovanjih srečala z različnimi tekmovalkami in normalno je, da smo se pogovarjali tudi o tem,« se je malce poskušal izvleči Vukičević, končal pa je z željo, da bo preiskava čim prej končana in da bo lahko naprej opravljal svoje delo.

Novinarji norveškega časopisa Dagbladet pa so se pogovarjali z zdravnikom Sayedem Hosseinijem, ki trdi, da je pri Christini opravljal hormonske teste, ki so bili tudi med vsebino sporne elektronske pošte med Vukičevićem in Djordjevičem. Na to se je odzval Vukičevićem odvetnik, ki je dejal, da je šokiran, ker zdravniki s tako lahkoto govorijo o zdravljenju ali posegih njihovih pacientov. »Odnos med zdravnikom in pacientom bi moral biti svet, nedotakljiv. To, kar si je privoščil Hosseini, je nedopustljivo,« je dejal odvetnik.

Na izjave o maščevanju nekdanje žene se je oglasila tudi Vicky Syftestad: »Petar se mi kar smili. Moj namen ni nikakršno maščevanje, toda to so takšne stvari, ki jih ne moreš kar tako pustiti ob strani.« Tudi Syftestadovo so v ponedeljek povabili na razgovor na norveško agencijo za doping, kjer naj bi povedala še več. Omenjala naj bi celo še druge oblike dopinga in ne samo te, ki so omenjene v sporni elektronski pošti, poleg tega naj bi imela celo priče, ki lahko potrdijo, da govori resnico.

Syftestadova se je o tej zadevi že pred tremi leti pogovarjala s profesorico Jorunno Sundgot-Borgen iz norveške fakultete za šport z razlogom, ker naj bi bila zaskrbljena za zdravje svojih otrok. Toda profesorica je izjavila, da takrat Syftestadova ni z ničemer namigovala ali celo izjavila, da Christine ali Vladimir jemljeta prepovedana poživila.

Odprtih vprašanj je še kar nekaj - zakaj je bila preiskava pred letom in pol ustavljena in kdo in po čigavem ukazu je spet odprl preiskavo? Lahko na to odgovorijo preiskovalci norveške protidopinške agencije? Kakšen je njihov naslednji korak in kdaj bodo Norvežani prišli v Slovenijo in zaslišali tudi Srdjana Djordjeviča?