Nogomet

Zahović - junak pol milijona evrov vredne točke

STA/J.P.
18. 9. 2014, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ko je kdo v prejšnjih letih omenil priimek Zahović, ga je večina takoj povezala z Zlatkom, legendarnim slovenskim nogometnim reprezentantom in zdajšnjim športnim direktorjem državnega prvaka Maribora. Po sredini tekmi lige prvakov in točki proti lizbonskemu Sportingu bo marsikoga spomnil tudi na mlajšega Zahovića, Luko.

Nikola Miljković

Osemnajstletni napadalec, sin Zlatka Zahovića, ki je s petimi zadetki tudi prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije, je po letošnjih obetavnih predstavah predvsem v domačem prvenstvu stopil v soj žarometov še na evropski sceni. Trener Ante Šimundža mu vse bolj zaupa, zanj pravi, da je odličen in ambiciozen napadalec.

Na obračunu z uglednim in približno desetkrat dražjim portugalskim moštvom mu je resda namenil zgolj približno deset minut igre. A tako kot že večkrat letos je Zahović mlajši pokazal, da čas, ki ga preživi na zelenici, zelo dobro izkoristi. V primeru napadalca je dober izkoristek običajno pač zadetek. Nov ljubljenec mariborskega občinstva pa ima nos za gol, kot pravijo v nogometnem svetu.

Portugalci ga vabijo v svoje mlajše državne selekcije.

V 81. minuti je zamenjal Dareta Vršiča, enajst minut pozneje, v sodniškem dodatku, pa je unovčil napako portugalskih branilcev, ki so mu žogo - ob doslednem sledenju akcije - spravili na glavo. Kljub temu, da ni visokorasel, je prav s tem delom telesa "lobal" Ruija Patricia, poskrbel za izničenje Nanijevega vodstva ter izbruh veselja polnih tribun Ljudskega vrta. 

"Moja naloga je bila jasna - moramo izenačiti. To se je zgodilo in smo izjemno veseli," je po tekmi povedal Luka Zahović, ki je bil pripravljen tudi na kakšen drugačen scenarij: "Tudi če ne bi nič igral, je prva tekma v ligi prvakov posebno doživetje. Toda dobil sem priložnost in jo lepo unovčil. Vesel sem trenerjevega zaupanja in upam, da se bo tako nadaljevalo."

Vsa evforija Ljudskega vrta in vse večja prepoznavnost v javnosti ga ne begata. To dogajanje v zadnjih dneh, tednih, mesecih sprejema precej prizemljeno. "Sem miren, grem iz tekme v tekmo, iz treninga v trening. Dajem vse od sebe. V klubu imamo zelo dobre igralce na tem položaju, zato je treba garati, da lahko igraš ob koncih tedna. Sem miren, v tem trenutku pa vesel zaradi dobrega začetka lige prvakov," pravi mladi napadalec.

Glede na to, da so tisti, ki so spremljali sinočnjo predstavo, videli eno najboljših evropskih tekem na slovenskih tleh (Portugalci so imeli kar 26 strelov proti golu - 11 v okvir -, Mariborčani 14 - 6 v okvir), ki je postregla tako z napadalno igro na obeh straneh kot tudi z dobrimi predstavami branilcev, vratarjev in defenzivnih vezistov, so se cilji Maribora kaj povečali?

"Ne, jasno določenega cilja ni. V tem tekmovanju si želimo iztržiti iz vsake tekme največ, kar lahko. Smo tekmovalni, tako da si vedno želimo zmagati in osvojiti čim več točk. Bomo videli, kako bo lestvica videti na koncu," meni nogometaš, ki je poskrbel za zgodovinsko prvo - mimogrede, pol milijona evrov vredno - točko Maribora v ligi prvakov na domačem objektu in ki je v zadnjih dnevih vzbudil pozornost tudi s tem, da ga Portugalci vabijo v svoje mlajše državne selekcije.

"Nikoli ni bila skrivnost, da imam rad obe državi. Če se bo kaj zgodilo, se bomo takrat pogovarjali o tem, zdaj je čas za tekmo," je na to temo odgovoril mlajši Zahović, ki bo imel novo priložnost za dokazovanje na veliki sceni 30. septembra v Gelsenkirchnu proti Schalkeju. Ta je uvodoma remiziral na Stamford Bridgeu pri Chelseaju.