Nogomet

Real s prednostjo na Bavarsko

STA/J.P.
23. 4. 2014, 22.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nogometaši madridskega Reala so na prvi polfinalni tekmi lige prvakov premagali münchenski Bayern z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo v torek. Že včeraj sta se Atletico Madrid in Chelsea razšla z 0:0, povratni obračun bo prihodnjo sredo.

Real Madrid je Bavarce pričakal z lepo popotnico. Na zadnjih 17 domačih tekmah v ligi prvakov ni bil poražen. Tokrat pa je gostil trenerja, ki mu je 27. aprila 2011 z Barcelono zadal zadnji poraz na Santiagu Bernabeuu. Prav Pep Guardiola je bil tokrat spet gost v Madridu, in sicer z Bayernom. Nadejal se je podobnega scenarija kot pred skoraj tremi leti, a se mu želje niso izpolnile.

Carlo Ancelotti je svoje izbrance sestavil v obrambno čvrsto postavitev, ki je Bayernu ni uspelo prelisičiti, na drugi strani pa so domači, tako kot so si želeli, že zgodaj unovčili enega od protinapadov in prišli do prednosti pred povratno tekmo. A potnik v finale, ki bo 24. maja v Lizboni, nikakor še ni odločen, saj je Bayern - razen v zadetkih - prevladoval v praktično vseh drugih statističnih elementih.

Branilec naslova je bil tudi tisti, ki je v uvodnih minutah prevzel pobudo in narekoval ritem igre. Prvo priložnost je imel Arjen Robben v 14. minuti, ko je z roba kazenskega prostora zgrešil cilj, malce pozneje pa je Bastian Schweinsteiger streljal z glavo, Iker Casillas pa je bil na mestu.

Povratni obračun bo prihodnjo sredo.

V 19. minuti pa so domači, ki so budno prežali na protinapade, povedli. Cristiano Ronaldo, s 14 goli najboljši strelec tekmovanja v tej sezoni, je podal v globino do Fabia Coentraa, ta je žogo poslal pred gol, kjer jo je Karim Benzema brez težav spravil v mrežo.

Nekaj trenutkov pozneje je poskusil še Ronaldo z glavo, na pravem mestu je bil Manuel Neuer, tako kot v 23. minuti po strelu Angela di Marie. V 28. minuti je čez gol iz ugodnega položaja sprožil Ronaldo, tako kot tudi di Maria v 41. minuti. Na drugi strani je bil Bayern precej manj konkreten, kljub izrazito večji posesti žoge.

V drugem polčasu je najprej z desne strani zagrozil Ronaldo, v naslednjih trenutkih pa je tudi Bayern izpeljal in končal nekaj akcij, a brez prave nevarnosti za Casillasa. Šele v 81. minuti so Nemci prvič resno zagrozili, ko je Thomas Müller z roba kazenskega prostora meril malce mimo želenega cilja. Tri minute pozneje je Casillasa namučil Mario Götze, a je ostalo pri prednosti gostiteljev.

* Stadion Santiago Bernabeu, gledalcev 80.000, sodniki: Webb, Mullarkey, Cann, Atkinson in Taylor (vsi Anglija). 
* Strelec: 1:0 Benzema (19.). 
* Real: Casillas, Pepe (od 73. Varane), Ramos, Fabio Coentrao, Carvajal, Xabi Alonso, Modrić, Di Maria, Isco (od 81. Illarramendi), Ronaldo (od 73. Bale), Benzema. 
* Bayern: Neuer, Dante, Rafinha (od 67. Martinez), Boateng, Lahm, Ribery (od 72. Götze), Robben, Alaba, Schweinsteiger (od 74. Müller), Kroos, Mandžukić. 
* Rumen karton: Isco. 
* Rdeč karton: /.