Nogomet

Italija in nič drugega

Jure Bohorič
2. 5. 2013, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Januarja je visoko ponudbo zanj predstavil kijevski Dinamo, zdaj je milijone pripravljen odšteti Zenit, toda Josipa Iličića selitev v vzhodno Evropo preprosto ne zanima.

Grega Wernig

Tam bi si sicer dodobra napolnil bančni račun, tudi kvaliteta tamkajšnjega nogometa je takšna, da bi se moral ves čas dokazovati, toda ne Rusija ne Ukrajina nista dovolj mamljivi destinaciji za nogometaša, ki je v tem trenutku morda celo prva zvezda nogometa na Apeninskem polotoku.

O ponudbi Kijevčanov smo pisali že januarja, zdaj nam je zelo verodostojen vir zaupal tudi naslednje: Zenit se je resno ogrel za Iličića, zanj je pripravljen plačati več kot kdorkoli v Italiji. Tudi pogodba, ki so jo v Sankt Peterburgu pripravili za nekdanjega člana Bonifike, Interblocka in Maribora, je bila takšna, da bi se marsikomu zvrtelo v glavi. Toda ne Iličiću, ki je agentu Amirju Ružniću pred začetkom poletne sezone lova nanj zabičal le nekaj: ostati hoče v Italiji. Ni pa skoraj nobenega dvoma več, da bo prvi strelec Palerma po koncu sezone skoraj zagotovo zapustil Sicilijo. Po treh sezonah pri rožnatih si je zaželel spremembe, dejstvo, ali bo Palermo obstal med elito ali ne, na to ne bo vplivalo. A o tem še noče javno govoriti, enako velja za njegovega agenta Amirja Ružnića, čeprav bi se misli obeh v teh dneh brale same od sebe. Ružnića smo pobarali, ali drži, kar smo zapisali, toda odgovora, ki bi nas razveselil, kakopak nismo dobili. »Čakamo na konec prvenstva,« je v diplomatskem tonu dejal Ružnić in v nadaljevanju ponudil že ponujeno: »Jojo je osredotočen le na igre v dresu Palerma, razmišlja le o zadnjih štirih tekmah, na katerih si mora Palermo zagotoviti obstanek med elito. Nato pa se bomo usedli za isto mizo in pogovorili, kako naprej.«

Pri Palermu molijo

Ružnić in Iličić pa že vesta, zakaj nočeta na glas govoriti o tem, kaj se dogaja v ozadju. In dokler se stvari odvijajo, kakor pač se, bi bilo nesmiselno karkoli spreminjati. Odvijajo pa se zares sanjsko - tako za Gorenjca kot tudi za Palermo. Slednji je neporažen že pet tekem zapored, posledično je izplaval iz vod, ki ob koncu sezone vodijo v drugo ligo. Največje zasluge za to pa ima prav Iličić, ki se je med strelce vpisal na prav vsaki od zadnjih petih tekem. V nedeljo je prvič, odkar igra v Italiji, matiral še rojaka Samirja Handanovića in se proti Interju veselil svojega desetega zadetka v tej sezoni in skupno dvajsetega v serie A. Neverjeten niz bo skušal nadaljevati v nedeljo, ko ga čaka najboljša obramba v ligi - Palermo bo gostoval pri Juventusu, ki bi si že z remijem zagotovil drugi zaporedni naslov prvaka. Toda vprašanje, v kakšnem stanju bo Iličić odpotoval v Torino. Da nujno potrebuje počitek, je jasno, že nekaj časa igra poškodovan. Proti Interju je zdržal sedemdeset minut, nato ni mogel več. V tem tednu menda sploh ne bo treniral, le nabiral bo moči, medtem ko bodo pri Palermu skorajda molili, da bo to dovolj za še kakšno njegovo čarovnijo. 

Kurtić bi stavil milijon

Medtem ko Iličić zabija gole, Jasmin Kurtić kot pridna mravljica gara v vezni liniji Palerma. Proti Interju je sicer odigral šele drugo tekmo v sezoni, proti vratom nasprotnika ni ustrelil niti enkrat (obakrat proti nerazzurrom!), po obračunu pa so mu novinarji La Gazzette dello Sport postavili zelo zanimivo vprašanje. Pobarali so ga, ali si upa staviti deset evrov na to, da bo Palermo ostal v ligi. »Če bomo nadaljevali v takšnem slogu, potem bomo favoriti v boju za obstanek. Pot je še dolga, toda verjamem v nas. Stava? V glavnem ne stavim, toda tokrat bi si upal staviti milijon evrov, da bo Palermo tudi v prihodnji sezoni član serie A,« je odločno odgovoril 24-letni Belokranjec na začasnem delu na Siciliji.