Slovenija

Slovenija mora vrniti 554.000 evrov

STA
2. 5. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija mora v proračun EU vrniti 554.000 evrov neupravičeno porabljenih sredstev v okviru skupne kmetijske politike, je danes sporočila Evropska komisija. Skupno je sicer Bruselj od članic unije v okviru postopka potrditve obračunov zahteval vračilo 230 milijonov evrov neupravičeno porabljenih kmetijskih sredstev.

Slovenija bo morala v proračun EU vrniti 554.000 evrov sredstev za razvoj podeželja zaradi pomanjkljivih upravnih pregledov pri ukrepu za območja z omejenimi možnostmi, so sporočili v komisiji.

Članice unije so odgovorne za upravljanje večine izplačil v okviru skupne kmetijske politike, ki se opravijo v glavnem prek njihovih plačilnih agencij. Pristojne so tudi za nadzor, ki na primer vključuje preverjanje zahtevkov kmetov za neposredna plačila.

Komisija, ki bdi nad pravilno porabo sredstev, vsako leto izvede več kot 100 inšpekcij, s katerimi preverja, ali sta nadzor in odziv članic na pomanjkljivosti ustrezna. Ima tudi pravico, da naknadno zahteva vračilo sredstev EU, če inšpekcije pokažejo, da članice ne zagotavljajo ustrezne porabe.

Omenjen znesek bodo morale članice vrniti v proračun EU zaradi nespoštovanja pravil EU ali neustreznih postopkov nadzora nad izdatki za kmetijstvo. Nekatere zneske je komisija že izterjala, zato bo uradno neto finančni učinek današnjega sklepa približno 227 milijonov evrov.

Z današnjim sklepom komisija povračilo sredstev v skupni vrednosti 230 milijonov evrov zahteva od 14 članic unije. Poleg Slovenije so to še Belgija, Češka, Grčija, Irska, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Poljska, Portugalska, Slovaška, Španija in Velika Britanija.