Košarka

Gogija še bolj cenim

Primož Salmič
26. 7. 2014, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Bogatejši za izkušnjo sodelovanja v poletni ligi NBA se je v nedeljo pripravam reprezentance pridružil tudi Edo Murić. Takrat še kot gledalec, v ponedeljek pa je tudi začel trenirati, čaka ga dokazovanje selektorju Juretu Zdovcu. Na pripravah je eden tistih, ki so še brez kluba, a pri odločitvi, kje bo nadaljeval kariero, ne misli hiteti.

Arsen Perić

Zaradi časovne razlike so ga po vrnitvi v Slovenijo še malo mučile težave z utrujenostjo, a zaveda se, da to ne sme biti izgovor in da mora od prvega treninga dalje delati na polno. Z Zdovcem še ni imel priložnosti sodelovati, kar pa ne pomeni, da ne pozna njegovega načina dela. "Z njim je pri Olimpiji delal brat Dino in mi je veliko povedal. Njegov glavni nasvet je bil povsem enostaven: vse, kar počnem, naj delam stoodstotno," pravi Edo Murić, ki z Dinom tudi letos ne bo dočakal skupnega igranja v reprezentanci, saj je ta sodelovanje odpovedal zaradi rehabilitacije kolena: "Dina razumem, poškodbe so sestavni del športa, želi si pozdraviti koleno. Mislim, da bo priložnost, da zaigrava skupaj, že naslednje leto. Komaj čakam ta trenutek."

V izbrani vrsti je četrto leto zapored, letošnja zasedba je v primerjavi z lansko precej spremenjena. "Res je, mlajši smo. Manj je izkušenj in več energije. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," se na začetku priprav še ni želel zaletavati z bolj konkretnimi napovedmi o možnostih na svetovnem prvenstvu.

Partizan še v igri

Zaleteti se noče tudi pri izbiri kluba, v katerem bo po odhodu iz Krke nadaljeval svojo športno pot. "Odločil se bom, ko bo prišla ponudba, v kateri se bom res našel. Dosti klubov je, ki se zanimajo, dobivam recimo bogate ponudbe iz Turčije. A nočem iti v klub, v katerem se ne bo igrala evroliga ali evropski pokal," poudarja, da športne cilje v tem trenutku postavlja pred zaslužek.

"Nočem iti nekam le zaradi denarja. Poučen primer mi je recimo Prepelič, ki je eno leto bolj kot ne stal na mestu. Njegov bančni račun je gotovo precej bolj napolnjen, a dokler sem mlad, si želim igrati in se razvijati, da bom pri 25, 26 letih čim boljši igralec," razmišlja Ljubljančan, ki bo novembra dopolnil 23 let.

In klub, v katerem bi prav gotovo napredoval, zaslužek pa ne bi bil bogvekaj, je Partizan, ki se je zanj resno ogrel že sredi prejšnje sezone, zanimanje pa je vzajemno. Ponudba črno-belih je še vedno 'na mizi'. "Res je, Partizan je še v igri, slišim se s trenerjem Duletom Vujoševićem, a sem mu povedal, da bom še malo počakal," pravi Murić, ki bi ga odlični trener gotovo lahko naučil še (marsi)kaj novega.

Telesno pod povprečjem

Veliko se je naučil tudi v dneh, ki jih je preživel v ZDA na poletni ligi NBA v dresu Atlante. "Imel sem se dobro. Tam je bilo veliko igralcev, ki jih poznam, na primer Jerome Jordan, s katerim sva skupaj igrala v Krki, pa dosti igralcev iz Evrope, recimo Gadderfors iz Bologne. Dolgčas mi ni bilo. Kar zadeva košarko, smo prve tri dni veliko trenirali, da smo postavili akcije, se uigrali, nato pa so se začele tekme," je začel pripoved o ameriški izkušnji Murić.

V postavi
Atlante je bil na petih srečanjih, na štirih je tudi zaigral, enkrat celo v začetni peterki. A prav naigral se v tem času ni. "Vseeno je bila to zelo prijetna izkušnja. Videl sem, na katerih stvareh bom še moral delati in kaj mi manjka, da bom naslednje leto dobil več priložnosti."

Izpostavil
je predvsem eno stvar: "V Sloveniji sem eden izmed telesno bolje pripravljenih igralcev. Ko sem prišel tja, pa sem bil pod povprečjem. Glede tega moram veliko narediti. Košarka tam je na sploh zelo drugačna, ogromno je poudarka na napadu. Igra se 'run and gun', torej teci in meči, gor in dol, veliko več je napadov. Potrebuješ čas, da se navadiš, ko pa ti to uspe, ti je lepo in dobiš tudi minutažo ter podporo kluba. Če pa to imaš, lahko res igraš dobro." 

Ne moremo si misliti

Tako kot recimo Goran Dragić, ki ga je Murić postavil kot zgled. "Tudi njemu ni bilo lahko, saj je prvi dve sezoni dobil zelo malo priložnosti. Ko pa se je navadil in ko je malo več igral, je bilo konec in niso imeli možnosti. Zdaj, ko sem videl, kako težko je tam igrati, še bolj cenim Gogija. Ljudje v Sloveniji in Evropi si sploh ne znajo predstavljati, kaj pomeni tako dobro igrati v ligi NBA. Bližja jim je evropska košarka in si mislijo, da bodo igralci, ki tu dajejo po 20 točk, toliko točk dali tudi tam. Pa še zdaleč ni tako. Slovenci si sploh ne moremo misliti, kako veliko delo je to, kar je Gogi naredil letos," se je 'priklonil' reprezentančnemu soigralcu, ki v ligi NBA nosi dres Phoenixa.

Prav slednji je prav tako vabil Murića, da zanj igra v poletni ligi, a je dal prednost Atlanti. "Ker je Phoenix na naboru izbral igralca na mojem položaju, sem se odločil za Atlanto. Na koncu pa se je prav tisti igralec poškodoval in bi tam gotovo dobil veliko več priložnosti. Predstavniki Phoenixa so v Las Vegasu prišli do mene in rekli, da jim je žal, da nisem prišel k njim, ker bi več igral, a da bomo ostali v stikih," je razložil Murić, ki se je sicer tisti kratek čas zelo dobro razumel s soigralci.

Morda bi pričakovali, da ga bo kdo gledal postrani, saj se borijo za mesto v ekipi, a je to zanikal. "V naši ekipi nisem imel nobenih težav. Soigralci so bili v redu fantje, niso bili individualisti, niso me grdo gledali. Hitro smo se povezali, šli tudi skupaj jest, igrali videoigrice. Lahko rečem, da je bilo vse super. Manjkale pa so minute, a vem, zakaj je bilo tako. Imeli so tri igralce s pogodbo, ki so jih izbrali na naboru, in oni imajo prednost pred ostalimi, to so nam povedali že na prvem sestanku, tako tudi to, da pričakujejo, da bomo to sprejeli pozitivno in ne bo težav. Tega smo se morali držati. Upam, da bom naslednjič, ko bom šel tja, bolje pripravljen in da bom dobil več priložnosti," je zaključil Murić.