Košarka

Ukrajina ne bo gostila EP v košarki leta 2015

STA/J.P.
13. 6. 2014, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropsko košarkarsko prvenstvo prihodnje leto ne bo potekalo v Ukrajini. Odločitev o odvzemu prvenstva je danes sprejela Evropska košarkarska zveza Fiba Europe, potem ko razmere v tej državi niso dopuščale izvedbe takšnega tekmovanja na vrhunski ravni.

Fiba Europe je odločitev o odvzemu prvenstva odlašala kar nekaj mesecev, saj so upali, da se bodo politične razmere v tej državi umirile ter bo tamkajšnja košarkarska organizacija vendarle pripravljena organizirati košarkarsko prvenstvo najboljših ekip stare celine. V zaostrenih razmerah pa so Ukrajinci ostali brez evropske košarke, saj tako politični in ekonomski položaj v državi ne dovoljujeta izvedbe tako velikega športnega dogodka.

Na lani v Sloveniji zelo uspešno izpeljanem evropskem prvenstvu so zastavo iz rok slovenskih organizatorjev prevzeli Ukrajinci, ki so napovedali, da bodo skušali še izboljšati dosežke Slovencev. V Ukrajini pa so se v tem času zgodili dogodki, ki so pripeljali do niza usodnih političnih dogodkov, nemirov in zaradi odcepitve Krima zaostritve odnosov z močno sosedo Rusijo, pri čemer so potegnili kratko ukrajinski ljubitelji košarke.

Krovna evropska košarkarska organizacije se je odločila, da bo ponovila postopek izbora novega gostitelja prvenstva. Kandidature bo zbirala do konca julija, predvidoma ob koncu avgusta, tik pred začetkom svetovnega prvenstva v košarki v Španiji, pa bo sprejela odločitev o novem organizatorju evropskega prvenstva.

Obstaja namreč kar nekaj zanimanja za organizacijo evropskega prvenstva, doslej je kar 16 držav pokazalo svoj interes. Med možnimi kandidati je tudi evropska prvakinja Francija. Fiba Europe tudi Ukrajini ni povsem zaprla vrata, saj bo njihova kandidatura v prednosti pred ostalimi, če se bodo odločili kandidirati za organizacijo prvenstva leta 2017.