Košarka

Nekdanji šef Microsofta kupuje L.A. Clippers za dve milijardi dolarjev

STA/M.J.
30. 5. 2014, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški mediji poročajo, da je nekdanji glavni izvršni direktor računalniškega velikana Microsoft Steve Ballmer ponudil dve milijardi dolarjev za odkup košarkarske ekipe lige NBA Los Angeles Clippers od Donalda in Shelly Sterling. Če se bo to uresničilo, bo šlo za najdražjo prodajo kluba v zgodovini lige.

Komisar lige NBA Adam Silver je konec aprila Donalda Sterlinga kaznoval z dosmrtno izključitvijo iz lige in plačilom 2,5 milijona dolarjev zaradi rasizma. Silver je prav tako predlagal lastnikom klubov naj Sterlinga izključijo in mu ukažejo prodajo moštva.

Donald Sterling je 22. maja podpisal pooblastilo soprogi, ki je 50-odstotna lastnica kluba, naj se pogaja z ligo o prodaji kluba. To se je zgodilo in ameriški mediji poročajo, da je Shelly Sterling dosegla načelen dogovor z Ballmerom. Uradno tega v četrtek še ni potrdila nobena stran.

Za zdaj gre za račun brez krčmarja, ker si je Donald Sterling vmes premislil. Tako trdi njegov odvetnik Bobby Samini, ki pravi, da do prodaje ne bo prišlo. Sterling kuha zamero zaradi drakonskih kazni Silverja in vztraja pri napovedi tožbe proti ligi NBA, saj se mu ne zdi, da bi storil kaj takšnega, kar bi opravičevalo tako hudo kazen.

Sterling je klub kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev in njegove rasistične opazke dekletu V. Stiviano o tem, da ne želi črncev, kot je Magic Johnson na svojih tekmah, mu lahko na koncu navržejo sanjski dobiček. Če 81-letni nepremičninski milijarder seveda ne bo ostal trmast, kar v njegovih letih in sodeč po izjavah, ki jih je dajal v zadnjih tednih, ni izključeno.

V pogovoru za televizijo CNN je zabredel še globlje v rasizem, ko je modroval, da temnopolti Američani niso pripravljeni pomagati drugim, za razliko od Judov kot je on sam, ki vedno pomagajo, ko so uspešni.

Sterlinga si v ligi NBA ne želi nihče več. Noče ga vodstvo lige, še manj pa igralci, med katerimi je večina temnopoltih. Če se izkaže, da je Ballmerjeva ponudba verodostojna, pa si ga bo kot solastnika kluba najmanj želela soproga. Dosedanji rekordni znesek za prodajo kluba NBA je 550 milijonov dolarjev, ki sta ga za Milwaukee Bucks pred dnevi odštela finančna mešetarja z Wall Streeta Marc Lasry in Wesley Edens.