Črna kronika

Pazite se, vlomi postali vsakodnevna praksa!

M.J.
30. 5. 2014, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel obvestilo o treh prometnih nesrečah. V eni je voznik tovornega vozila motoristu izsilil prednost in ga lahko telesno poškodoval, v preostalih dveh pa je nastala samo materialna škoda.

PU Kranj

Zaradi kršitev predpisov o javnem redu in miru so policisti še dvakrat posredovali na javnem kraju in štirikrat v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa so obravnavali sume kaznivih dejanj tatvina in vlom, o katerih smo vas včeraj že obveščali – obravnavanih je bilo šest vlomov v stanovanja, v še enega pa je storilec vstopil neovirano, saj so bila vrata odklenjena, v stanovanju pa nikogar.

V vseh je storilec iskal dragocenosti in denar, odtujil pa denarnico, zlatnino, gotovino, dokumente, … Zato še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov in se zavarujte pred vlomom v stanovanje ali hišo.

Pred odsotnostjo z doma zaklenite vrata in zaprite okna, vklopite alarmno napravo, ključe ustrezno shranite in jih ne puščajte na "skritih mestih", ne puščajte doma dragocenosti in denarja, z vidnih mest umaknite vrednejše predmete, zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete, …) ipd.

Če pa ste doma, zlasti to velja za starejše osebe in otroke, zaklepajte vrata, ne odpirajte vrat neznancem, varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami in uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če kljub vsemu postanete oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo! V stanovanje ali hišo ne vstopajte, do prihoda policistov pa tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.