Šport

Umrla prva ameriška temnopolta dobitnica olimpijske medalje

STA/M.J.
15. 7. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V 91. letu starosti je v bolnišnici v Albanyju v Georgii umrla prva ameriška temnopolta dobitnica zlate olimpijske medalje Alice Coachman, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Coachmanova se je zlata veselila na igrah leta 1948 v Londonu, ko je zmagala v skoku v višino s preskočenimi 168 centimetri in takratnim olimpijskim rekordom.

Vse od leta 1975 je Coachmanova članica ameriškega atletskega hrama slavnih, od leta 2004 pa je tudi članica olimpijskega hrama. "Življenje temnopoltih Američanov je bilo v tistem času precej drugačno kot danes. Oče mi nastopa na igrah ni dovolil, ker je bilo to takrat preveč nevarno. A nisem ga poslušala in zmagala. Domov sem prišla z medaljo," je nekdanja tekmovalka povedala v enem od zadnjih intervjujev.

Alice Coachman je odraščala in trenirala na ameriškem jugu v obdobju, ko je bila tam močna delitev med belci in temnopoltimi. Med drugim ni smela uporabljati določenih dvoran za treniranje in se udeleževati določenih tekem. "Alice je bila inspiracija za številne generacije naših atletov. Vrhunske izide je dosegla v časih, ko je bilo to zaradi njene barve kože zelo težko. Vsi jo bomo pogrešali," je o tekmovalki povedal izvršni direktor Olimpijskega komiteja ZDA Scott Blackmun.