Šport

Kopitarju in Kingsom manjkajo le še tri zmage

U.K.
5. 6. 2014, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Z današnjim prvim dvobojem med ekipama Los Angeles Kings in New York Rangers se je začel veliki finale severnoameriške lige NHL.

Reuters

Prvo dejanje so dobili hokejisti Los Angelesa, ki so doma slavili s 3:2 po podaljšku. Moštvi v finalu za Stanleyjev pokal igrata na štiri zmage, naslednja tekma bo v noči na nedeljo znova v Kaliforniji.
Kralji so veliki finale lige NHL začeli tako, kot so končali konferenčnega: s podaljškom. In tudi tokrat se je zanje razpletel srečno, a za razliko od tekme s Chicagom, ko je tekmece pokopal srečno odbit plošček po strelu od daleč, je tokrat odločila mojstrovina Justina Williamsa.
Finale med kluboma iz velemest na vzhodni in zahodni obali je v ZDA pritegnil veliko pozornosti. V Los Angelesu so v zadnjih letih po dolgem sušnem obdobju prišli na okus in bi radi že drugič v treh letih dvignili pokal. V New Yorku pa velikega srebrnega pokala že dolgo niso videli od blizu: nazadnje so ga dvignili leta 1994, zato je razumljivo, da je mesto zajela prava hokejska vročica.
Na današnji uvodni tekmi je čast, da je vrgel prvi plošček, pripadla nekdanjemu junaku obeh klubov, legendarnemu Waynu Gretzkyju. Začetek pa je nato pripadel gostom. Rangerji so bili v uvodnih minutah veliko bolj zbrani, delali manj napak in spretno izkoriščali tiste pri tekmecih. Tako je v 14. minuti Benoit Pouliot ukradel plošček Drewu Doughtyju in prvič premagal Jonathana Quicka, minuto in pol pozneje pa so imeli kralji celo igralca več, vendar so spet izgubili plošček. Carl Hagelin jim je pobegnil, Quick je plošček po njegovem strelu sicer ubranil, vendar ga je njegov soigralec Slava Vojnov, ki je skušal preprečiti gol Hagelinu, nesrečno potisnil v lastno mrežo. A šokanten uvod domačih vendarle ni povsem zmedel, še pred koncem prvega dela je Cyle Clifford premagal tudi vratarja New Yorka Henrika Lundqvista.
V sedmi minuti drugega dela se je Doughty odkupil za napako pri prvem golu tekmecev in po lepem slalomu zabil za 2:2. Igra se je razživela, obe strani sta si pripravili nekaj lepih priložnosti, a spremembe izida ni bilo.
Podobno je bilo v zadnjem delu. Los Angeles je imel popolno prevlado, saj so domači na vrata tekmecev sprožili 14 strelov, preden so gostje v 52. minuti prvič v zadnjem delu ogrozili Quicka. Tudi Kopitar, ki je kot ponavadi garal v obrambi in gradil igro svoje ekipe v napadu, je bil dvakrat v ugodnem položaju pred golom, a zadel ni ne on ne soigralci. Tik preden se je tekma prevesila v podaljšek, pa sta imeli moštvi v zadnji minuti izredni priložnosti; pri New Yorku spet Hagelin, ki je spet sam ušel pred gol, a je Quick plošček nekako odbil, na drugi pa ob številčni prednosti Alec Martinez, pa je bil na mestu tudi Lundqvist.
V podaljšku domači navijači niso dolgo čakali na zadetek. Rangerjem v 65. minuti ni uspelo spraviti ploščka iz svoje tretjine, do njega se je dokopal Williams in z natančnim strelom ob vratnici in pod prečko matiral Lundqvista za prvo slavje v finalni seriji. Kralji za drugi naslov v treh sezonah tako potrebujejo samo še tri zmage.