Šport

Slovenci izgubili prvo tekmo kvalifikacij

STA
7. 9. 2012, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je v 1. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014, ki ga bo gostila Brazilija, v Stožicah izgubila proti Švici z 0:2 (0:1).

Izbranci Slaviše Stojanovića bodo drugo tekmo igrali v torek ob 20. uri v Oslu proti Norveški.

* Stadion Stožice, gledalcev 13.233, sodniki: Tagliavento, Tonolini in Manganelli (vsi Italija).
* Strelca: 0:1 Xhaka (20.), 0:2 Inler (51.).
* Slovenija: J. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Birsa (od 61. Iličić), Radosavljević (od 80. Kurtić), Bačinović, Kirm, Dedić (od 55. Ljubijankić), Matavž.
* Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen, Barnetta, Inler, Derdiyok, Xhaka (od 85. Fernandes), Behrami, Rodriguez, Djourou, Shaqiri (od 75. Džemaili).
* Rumeni kartoni: Kirm, Iličić; Barnetta, Rodriguez
* Rdeč karton: Barnetta (76.).

Slovenski nogometaši so kvalifikacije za SP, ki bo čez dve leti v Braziliji, začeli s porazom proti močni švicarski vrsti. Stojanovićevi varovanci so imeli žogo precej v svoji posesti, a jim redkih priložnosti ni uspelo realizirati. Slovenci so tako v šestem dvoboju s Švico vpisali še četrti poraz ob eni zmagi in enem neodločenem izidu. Naslednji dvoboj Slovence čaka v torek v Oslu, v skupini pa so ob Švicarjih in Norvežanih še Albanija, Islandija in Ciper.

Stojanović je v začetno postavo namesto poškodovanega Samirja Handanovića postavil Jasmina Handanovića, kapetansko vlogo pa je prevzel Boštjan Cesar. V zvezni vrsti je ob standardnih Andražu Kirmu, Aleksandarju Radosavljeviću in Valterju Birsi zaigral Armin Bačinović, medtem ko sta v napadu začela Tim Matavž in Zlatko Dedić.

Slovenci so bili v prvih 20 minutah enakovredni Švicarjem, a si razen prostega strela z 20 metrov, s katerega je Bačinović meril previsoko, niso priigrali resnejše priložnosti. Zato pa so Švicarji v 20. minuti lepo izigrali slovensko obrambo, žogo vrnili na rob kazenskega prostora, od koder je z nizkim strelom Handanovića premagala Granit Xhaka.

V 28. minuti so imeli Slovenci dotlej najlepšo priložnost, ko je po Kirmovi podaji z leve strani z glavo poskusil Matavž, Diego Benaglio pa je žogo odbil čez prečko. Zelo vroče je bilo v 31. in 32. minuti. Najprej je Eren Derdiyok iz bližine zapravil izjemno priložnost za povišanje švicarskega vodstva, saj je zatresel vratnico, na drugi strani pa je nekoliko z desne strani v kazenskem prostoru sprožil Matavž, izkazal pa se je vratar gostov. V 37. minuti je lepo do strela prišel Birsa, vendar s 15 metrov meril le malce previsoko.

Slovenci, ki so imeli v prvem polčasu kar precej žogo v svoji posesti, so se v 51. minuti znašli v še višjem zaostanku, ko je po napaki Radosavljevića do žoge prišel Gökhan Inler in s približno 30 metrov zadel v levi zgornji kot. Stojanović je odgovoril z menjavo Dedića, vpoklical je Zlatana Ljubijankića, in Birse, namesto njega je zaigral Josip Iličić.

Toda Švicarji so kljub osvežitvi v slovenskem napadu še naprej skrbno zapirali vse dohode v kazenski prostor, tako da si domačini niso priigrali veliko obetavnih akcij. V 76. minuti so Švicarji po drugem rumenem kartonu Tranquilla Barnette na igrišču ostali le z deseterico, vendar Slovencem številčne premoči kljub pritisku in nekaterim zaključnim strelom v končnici tekme ni uspelo unovčiti.