Šport

Žreb za košarkarsko EP v Postojnski jami

STA
4. 9. 2012, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Žreb skupin evropskega košarkarskega prvenstva leta 2013 v Sloveniji, v katerem bo sodelovalo 24 reprezentanc, bo 18. novembra letos v Postojnski jami.

Novico so danes sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Prvi žreb v zgodovini, ki bo potekal povsem pod zemljo in sicer v veliki Koncertni dvorani Postojnske jame s površino 3.000 kvadratnih metrov in prostornino 50.000 kubičnih metrov. Dvorana lahko sprejme kar 10.000 obiskovalcev. V njej so se zvrstili že mnogi dogodki, med drugim tudi koncerta simfoničnega orkestra RTV Slovenije ter slovite milanske Scale, nekdaj pa je bil tam tudi edini delujoči podzemni poštni urad na svetu. Še danes tam oddana razglednica nosi poseben poštni žig.

"Za Postojnsko jamo kot gostiteljico žreba smo se odločili zato, ker želimo že leto dni pred EP 2013 Sloveniji in širni Evropi pokazati, da bomo organizirali najbolj zanimiv EuroBasket doslej," je ob tem dejal direktor Eurobasketa 2013 Aleš Križnar in dodal "Imamo veliko dobrih idej in prva, ki se bo uresničila, je ta, da bomo žreb skupin prvega dela prvič v zgodovini športnih prireditev organizirali povsem pod zemljo, kjer je izjemno atraktivna že lokacija, nič manj pa ne bo niti program. Tega pripravljamo skupaj z Goranom Vojnovićem, ki je se je že dokazal tudi na prireditvah v sklopu KZS, zato ne dvomimo, da bo zelo zanimiv."

Postojnsko jamo je v 200 letih obiskalo že preko 34 milijonov obiskovalcev, med njimi tudi predsedniki držav, vlad, cesarji, kralji, znanstveniki in umetniki iz celega sveta. Je ena največjih turističnih znamenitosti v Sloveniji, eden največjih kraških spomenikov sveta ter najbolj obiskana jama v Evropi. Njena najbolj znana, a ne edina prebivalka, je človeška ribica. Postojnska jama, kjer so najstarejši znani podpisi obiskovalcev iz 13. stoletja, je s pestrostjo in številčnostjo kapniških oblik ena najbogatejših podzemnih jam, obiskovalce pa na ogled pelje vlak po edini dvotirni jamski železnici na svetu.