Je tudi Mile Šetinc kupil hišo z gotovino neznanega izvora?

Silvester Šurla
2. 12. 2011, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.01
Deli članek:

V zemljiški knjigi lahko razberemo, da lobistu Miletu Šetincu oziroma njegovemu podjetju Ljubljanski val pri nakupu hiše v Pijavi Gorici zemljišča ni bilo treba zastaviti pod hipoteko.

V specialno propagandno vojno tik pred predčasnimi volitvami proti Janezu Janši se je vključil tudi znani lobist Mile Šetinc. S posebno »spin« akcijo je poskušal odvrniti pozornost od Zorana Jankovića oziroma vsaj nekoliko zrelativizirali njegove laži glede lastništva nepremičnin – hiše v Brvacah pri Grosupljem in gozda na Golovcu v Ljubljani. Šetinc, ki je kot registrirani lobist vpisan v register lobistov pri komisiji za preprečevanje korupcije, naj bi bil eden glavnih (zakulisnih) Jankovićevih svetovalcev. Tako je glede lastništva Janševih nepremičnin sestavil sedem dolgih vprašanj, ki so jih nato prejšnji ponedeljek zjutraj stranki SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši poslali trije mediji: Dnevnik, Žurnal in TV Slovenija, v imenu slednje kar njegova žena Mojca Pašek Šetinc. Šetinc sicer trdi, da je poslal zgolj SMS dvema novinarja, ki ju osebno pozna, kaj bi ona vprašala Janšo, toda v  stranki SDS imajo shranjeno elektronsko pošto iz njegovega naslova, ki jo je z vprašanji vred poslal enemu od novinarjev. Po objavi vseh teh informacij na Reporterjevi spletni strani je Šetinc še enkrat zanikal, da bi bil »Jankovićev lobist in 'prostovoljni' svetovalec«.

Poslovne povezave lobista Šetinca pa posredno vodijo naravnost k Jankoviću na ljubljanski Magistrat. Iz spletne baze Supervizor izhaja, da je njegovo podjetje Ljubljanski val največ prihodkov ustvarilo z Javnim zavodom Lekarna Ljubljana (34.800 evrov), ki je v lasti ljubljanske mestne občine. Od maja 2009 mu Javni zavod Lekarna Ljubljana, direktor je razvpiti Marko Jaklič, vsak mesec nakaže po 1.200 evrov. Sicer pa bilance Šetinčevega podjetja, objavljene na Ajpesu, kažejo, da so mu posli v času vladavine koalicije KGB cveteli. Ljubljanski val je v letu 2009 izkazal  244.740 evrov čistega prihodka od prodaje in 80.132 evrov čistega dobička oziroma skupaj s prenesenim 308.194 evrov bilančnega dobička. Lani je Šetinc imel še boljše poslovne rezultate: 290.070 evrov čistih prihodkov in 97.758 evrov čistega dobička. V primeru Jankovićeve zmage naj bi si Šetinc obetal še več poslov in še večje zaslužke.

Podjetje Ljubljanski val ima sedež na Vrtni ulici v Pijavi Gorici pri Škofljici na južnem obrobju Ljubljane. Šetinc ima sedež firme kar na svojem domu, v hiši iz lesa, ki jo je pred leti zgradilo propadlo podjetje Mebles, znano iz ene največjih stanovanjskih afer prejšnjega desetletja – Zbiljski Gaj pri Medvodah. Lastnik Meblesove hiše, ki ima v dveh etažah 177 kvadratnih metrov neto tlorisne površine (velikost parcele znaša 407 kvadratnih metrov), po podatkih spletnega portala Prostor pa ni Šetinc, ampak kar njegovo podjetje Ljubljanski val.  Zanimivo, da Šetinc hiše ni kupil neposredno od Meblesa, ampak od prijatelja, prav tako znanega lobista LDS Igorja Lavša. Ta je bil skupaj s Katarino Lavš in Sabino Klun Lavš pred tem njen tretjinski lastnik dobro leto, do 22. maja 2002 (kupoprodajna pogodba je bila podpisana že pol leta pred vknjižbo v zemljiško knjigo – 18. decembra 2001). Iz zgodovinskega izpiska iz zemljiške knjiga lahko razberemo tudi, da Šetincu oziroma njegovemu podjetju Ljubljanski val pri nakupu hiše zemljišča ni bilo treba zastaviti pod hipoteko. Pa ne da je tudi Šetinc svojo hišo kupil z gotovino neznanega izvora?

Mileta Šetinca smo prosili za posredovanje omenjene kupoprodajne pogodbe in dokazil o financiranju kupnine. Šetinc nam je poslal sledeč odgovor: "Ha, ha, gospod Šurla. Res mi ne bi bilo treba, ker nisem Janša. Ampak, če vas že tako zanima. Hiša je bila kupljena iz zasluženih sredstev mojega podjetja, brez gotovine. Dokazil vam seveda ne nameravam pošiljati. Pa lep volilni vikend."