Zvezde

Alenka Tetičkovič o materinstvu v zrelih letih

Andreja Comino / Lady
22. 5. 2015, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na koncu bo vse dobro. Če še ni dobro, še ni konec, pravi pregovor, s katerim se strinja tudi igralka Alenka Tetičkovič. Potem ko sta s partnerjem in očetom njune hčerke Toje, Juretom Omanom, s strokovno pomočjo zgladila številne nesporazume, zaradi katerih je bil njun odnos buren, poln vzponov in padcev, so se v zadnjem času stvari precej umirile.

Marko Vavpotič

Marko Vavpotič
Materinstvo ji vzame veliko časa.

Pred časom pa jo je presenetila novica o še eni nosečnosti. »Tega si nisem mislila, sploh ker bom čez en mesec stara 43 let,« je s krepko zaobljenim trebuhom povedala Alenka. Odkrito je spregovorila o težavah, s katerimi sta se spopadala z Juretom, in o pričakovanju dojenčka, ki naj bi se rodil na začetku avgusta.

»Z Juretom sva preživela precej burna leta. Najin odnos je precej kompleksen in sva se z njim precej ukvarjala. Sem človek, ki bi težko imel umirjeno življenje, čeprav si tega želim. Jure je krasen človek, toda potreboval je čas, da je spoznal, kaj pomeni biti partner in oče. Pri moji prvi nosečnosti je imel čisto drugačno predstavo o tem. Takrat se nisva poznala dolgo, ko sem zanosila. Nekako mu je le uspelo, da mi je stal ob strani. V drugo je drugače. Nekaj je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da se dojenčka veseli najina osemletna Toja,« pripoveduje Alenka in dodaja, da jo je skoraj kap, ko je pred dvema letoma njena hči v cerkvi, kamor hodi k verouku, izjavila, da je njena največja želja, da bi imela sestrico.

Igralka se je takrat temu smejala, saj si ni mislila, da se bo Toji ta želja izpolnila. »Očitno je bila vztrajna, saj si nisem mislila, da se bo to zgodilo. Do tretjega meseca sploh vedela nisem, da sem noseča. Začasno izgubo menstruacije sem pripisovala izčrpanosti v novembru in decembru, ko imamo igralci veliko obveznosti. Ko menstruacije ni hotelo biti, sem kupila test in me je skoraj kap,« je iskrena. Začela je premišljevati, kako naprej. Zdi se ji, da so otroci v času, ko si ga marsikdo želi, pa ga ne more imeti, božji dar. Kljub temu da časi niso najbolj naklonjeni temu, da bi imeli otroke, ko država starše pri tem bolj malo podpira, se je vseeno odločila za ponovno materinstvo. Tolažila se je tudi s tem, da danes ženske tudi prvega otroka rodijo pozneje, kot ga bo ona.

»Medtem ko sem prvič 'umirala' od slabosti, mi v drugo ni bilo prav nič slabo. Veliko sem delala in jedla več kot po navadi. Dobesedno basala sem se z vitamini. Trebuh se mi dolgo ni prav nič poznal, zdaj pa je kar malo eksplodiral,« se smeji. Za zdaj se je zredila osem kilogramov, pri prvi nosečnosti pa je na koncu pridobila enajst kilogramov.

Marko Vavpotič

Posluša sebe

»Pri Toji sem si teden dni pred porodom dala narediti odlitek trebuha. Ko sem ga pred kratkim za hec pomerjala, sem videla, da je še veliko prostora,« se smeji igralka, ki jo občasno muči utrujenost. Takrat prisluhne svojemu telesu in počiva. Za kondicijo skrbi tako, da hodi na jogo za nosečnice, počiva, kadar je utrujena, in se sprehaja s psičko Susu. Ko je opravila vse teste, so ji zdravniki povedali, da tokrat pod srcem nosi fantka.

»Toja si je sicer želela sestrice. Ko sem ji razložila, kako krasno je imeti brata, kajti moje izkušnje z dve leti starejšim bratom so res krasne, se je sprijaznila,« razlaga bodoča mama, ki bo v prihodnjih tednih in mesecih pripravila vse potrebno za novega družinskega člana. Voziček, ki ga je po tem, ko ga Toja ni več potrebovala, je posodila bratrancu, je zdržal tudi dva njegova otroka in bo še enega njenega. Večino oblačil pa ji bodo podarile prijateljice.

»Otroci tako hitro prerastejo stvari, da je nesmiselno kupovati na zalogo. Ko imaš enkrat otroka, spoznaš, koliko stvari v resnici potrebuješ in koliko si jih kupil po nepotrebnem.« Zato bo nakupila le najnujnejše. Kmalu pa bodo začeli urejati tudi sobo za dojenčka in Tojino novo sobo. Že zdaj pa se krešejo mnenja okoli dojenčkovega imena. Za Tojo ga je izbral Jure (uporabil je njune inicialke: Tetičkovič, Oman, Jure in Alenka), drugi dojenček pa naj bi bil Taj (Toja, Alenka in Jure). Zdaj ko so se strasti pomirile, pa jim ne preostane nič več drugega, kot da v miru preživijo še te tri mesece, preden se bo spet vse vrtelo okoli dud in plenic.