Zvezde

Slavko Ivančić bo drugič dedek

Andreja Comino / Lady
4. 5. 2015, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Brez Slavka Ivančića marsikaj na Obali ne bi bilo tako zabavno, kot je. Od 60 let svojega življenja jih je kar 40 posvetil glasbi, kar je lani praznoval z velikim koncertom v portoroškem Avditoriju. Vedno nasmejani Primorec pa tudi v sedmem desetletju ne miruje – sam in s klapo Solinar razveseljuje ljudi.

Arsen Perić

»S Klapo Solinar trenutno pospešeno vadimo za prihajajoče koncerte po vsej Sloveniji in za tradicionalni solistični koncert na župnijskem vrtu Georgios v Piranu. Tam se visoko nad morjem in s pogledi v neskončno obzorje pevci iz klape že pet let družijo s svojim zvestim občinstvom. V dobrih dveh urah in pol koncerta se prepletajo trenutki iz zgodovine in vsakdanjega življenja. Ljubezen, hrepenenje, radost in žalovanje. Že tradicionalno razprodano prizorišče, na katerem mladi in tudi malo manj mladi uživajo v klapskem, ubranem petju in pravijo, krasno, to je za dušo, kaže, da so fantje iz klape Solinar nepogrešljiv del glasbenega dogajanja na Obali in širše,« razlaga Slavko, ki je s koncertom v Kosovelovem domu v Sežani začel turnejo po kulturnih domovih po širni Sloveniji z naslovom 60+40.

Z mlado skupino glasbenikov in ob klavirju na odru se pevec intimno sprehaja skozi obdobje, ki ga je zaznamoval s svojim načinom interpretacije, šarmantnim koketiranjem z občinstvom in seveda energijo, ki je stalna spremljevalka njegovega življenja in glasbene kariere. Izzivov mu ne manjka, saj kot umetniški vodja Melodij morja in sonca nadaljuje uspešno delo in z ekipo že sanja o tem poletnem sobotnem večeru. Četrtega julija se bo 14 izvajalcev znova potegovalo za veliko nagrado MMS-ja in strokovne nagrade. »Po festivalu sledi še nekaj nastopov in nato, ne boste verjeli, dopust. Z ženo Ireno se bova podala na skrajni jug Dalmacije in v tišini borovcev, ob dobri knjigi in vsem, kar spada zraven, uživala. Res se veselim dopusta, ker se počutim prekurjenega,« priznava.

Ponosni dedek

Da ne bi čisto do konca pregorel, skrbi njegova vnukinja Marina. »Danes sem jo na primer prišel pogledat, preden je šla v vrtec. Ležala je pokrita na domačem kavču in mi dejala: 'Slavko, veš, me buba jeziček (zaradi vročega čaja), ampak jaz bom vseeno šla v vrtec. Pojemo, plešemo, se pogovarjamo kot odrasli.' Ker sem bil v nekem obdobju odraščanja svojih otrok, Marka in Ive, zaradi nastopanja v tujini veliko odsoten, se učim in z vnukinjo neverjetno uživam. Lani se je zgodil nepozaben trenutek, ko je na oder Avditorija prišla skupaj z mamico, mojo Ivo, in me poklicala: 'Nono, pridi!' da sem začel koncert,« je raznežen Slavko, ki je tako kot drugi domači v velikem pričakovanju.

Sin Marko in njegova Janja pričakujeta dojenčka, tako da bo kmalu drugič dedek. »Ne vem, ali sta moja otroka ugotovila, da potrebujem energijo ali je vmes kaj drugega, pa saj niti ni pomembno. To je tista prava energija, ki me dviguje in drži pokonci in naju z Ireno pomlajuje. Seveda pa se spet obeta velika zabava, ki bo trajala do zore. Petje, veselje in radost ob svojih najdražjih je nekaj, kar komaj čakam,« še veselo pravi.