Zvezde

Moški seksajo več kot ženske!? S kom pa?

Branko Kastelic/Lady
22. 4. 2015, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Britanci so svetovni prvaki po številu raziskav. Tudi po številu raziskav seksa, čeprav je – sodeč po najnovejši – »gradiva« za raziskovanje domnevno najbolj priljubljene človekove aktivnosti malo in vse manj.

Če bi sklepali po količini seksa v medijih, bi mislili, da so obsedeni s seksom. Očitno gre bolj za obsedenost s pisanjem in govorjenjem o seksu kot s seksom. Ugotovitve prve letošnje velike seks raziskave kažejo, da povprečni otoški par seksa samo trikrat na ... mesec (to bi moral biti, vsaj po mojem, tedenski minimum). Porazno in nerazumno. In samo delno razložljivo s pomanjšanjem količine nezvestobe.

V tej raziskavi, ki jo je izvedli na sloviti univerzi Cambridge, so ženske, stare od 35 do 44 let, trdile, da so imele pet spolnih partnerjev. Moški v isti starostni skupini naj bi jih imeli osem. Med Britankami so največ spolnih partnerjev, več kot deset, priznale pripadnice višjih družbenih slojev in visoko izobražene ženske z uspešno kariero. Ženske iz nižjih družbenih slojev z nižjo izobrazbo in vsakdanjimi poklici so jih imele skoraj pol manj. Nezvestobo v preteklem letu je v tej novi britanski raziskavi priznala osmina vprašanih, starih od 16 do 44 let. Pri nezvestobi prednjačijo ženske iz višjih slojev z višjo izobrazbo in uspešno kariero.

Raziskovalci univerze v Cambridgeu ugotavljajo, da ženske iz revnejših slojev začnejo prej seksati kot ženske iz bogatejših slojev, vendar tudi, da imajo manj spolnih partnerjev. Približno trideset odstotkov Otočank začne spolno življenje pred šestnajstim letom. V revnih delih Britanije jih je enkrat več kot v bogatejših. Obenem so ugotovili, da je več kot deset spolnih partnerjev imelo 30 odstotkov žensk, starih od 25 do 34 let, in samo 8 odstotkov žensk, starih od 65 do 74 let. To nam pove, da se današnje mlade ženske hitreje odločijo za seks z novim moškim, kot so se njihove babice.

Kot v vsaki dosedanji raziskavi so tudi v tej ugotovili nekaj nenavadnega: velik razkorak pri številu seksualnih partnerjev, ki naj bi jih imeli ženske in moški. Vodijo moški z osem proti pet. V prejšnji veliki raziskavi iz leta 2010, v kateri so ugotavljali število spolnih partnerjev v vsem življenju, so moški vodili s štirinajst proti sedem. Dvomim, da lahko ta razkorak pripišemo moškim obiskom pri prostitutkah ali nezvestobi, za katero sta potrebna dva: moški in ženska. Kaj se dogaja? Resnica je bolj preprosta, kot se zdi: ženske v raziskavah niso ravno resnicoljubne, pa naj gre za število spolnih partnerjev ali nezvestobo. Moški pa radi pretiravajo. Če se ženska ne spomni števila nekdanjih, jih raje navede manj, kot jih je bilo, moški pa vedno več. Ženske rade »pozabijo« na slab seks. Pri moških šteje vsak. Presenetljivo veliko je tudi okroglih številk, kot sta deset ali dvajset. Zaokrožanje navzdol pri ženskah in navzgor pri moških? Zanesljivo. Moški, ki jih je navedel 47, je moral voditi kar dobro evidenco.

Najboljši dokaz za žensko prirejanje seks »podatkov« je zanimiv test, ki so ga pred časom izpeljali med ameriškimi študentkami. Razdelili so jih v tri enako velike skupine. Študentke iz prve skupine naj bi na vprašanje, koliko spolnih partnerjev so že imele, odgovarjale z imenom, iz druge anonimno, iz tretje pa prav tako anonimno, a priključene na lažni detektor laži. Prva skupina je v povprečju imela 2,6 nekdanjih spolnih partnerjev, druga 3,4 in tretja 4,4. Zanimivo, a ne? To zadnje število, 4,4, se je edino ujemalo s številom, ki so jih navajali študenti. To in večni razkorak pri navajanju številk oziroma ženska samocenzura in zniževanje številk nam povesta, da še vedno ni prave seksualne enakopravnosti spolov. Moški, ki je spal z veliko ženskami, je frajer, za žensko, ki je bila z veliko moškimi, pa še kar velja, da preveč rada da. Bomo kdaj premagali ta zastarela dvojna merila, ki so jih ženskam vsilili moški? Čas bi že bil.