Zvezde

Slovenka, ki je obnorela svet

Tomaž Mihelič / Lady
22. 4. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Malo je trenutkov, ko ime slovenskih ustvarjalcev tako zveneče odmeva v tujih medijih. Lara Bohinc je ena tistih, ki se požvižga na prepoznavnost, nečimrnost in zvezdništvo. Skrivnostna Londončanka, rojena v Ljubljani leta 1972, spretno krmari med bleščavo družbeno smetano in domačimi zidovi, kjer obožuje svoje materinsko poslanstvo.

osebni arhiv Lare Bohinc

osebni arhiv Lare Bohinc

Njen nakit je zgodba o uspehu, pogumu in trdni volji, ki jo je pripeljala med najvplivnejše oblikovalke na svetu. Ponosna na svoje korenine in predana delu ter družini je še vedno zvesta svojemu življenjskemu motu. Ne obstaja prava ali napačna pot – je samo tvoja pot, pravi Lara Bohinc.

Vplivne in uspešne ženske po vsem svetu si na vse načine prizadevajo, da bi ob posebnih priložnostih nosile nakit Lare Bohinc. A imena, kot so Madonna, Kylie Minogue, Michelle Obama, Kate Moss, Rihanna, Sarah Jessica Parker in številne druge so za slovensko oblikovalko nakita in notranje opreme le imena, nič drugega. Z laskanjem in komplimenti se ne hrani, raje ostaja skromna in delovna, takšna, kakršna je bila na likovni akademiji v Ljubljani, kjer je diplomirala.

Leta 1995 se je podala na Otok po nov navdih. Niti sanjalo se ji ni, da jo bo magisterij na Kraljevi akademiji umetnosti izstrelil med oblikovalske zvezde. Da je biografija lepe Lare še bolj spektakularna, se je že na začetku zapletla v skorajšnje tožbe. Zapletlo se je namreč okoli njenega umetniškega imena Lara Boeing 747. Pred vrtoglavo kaznijo, ki jo je zahtevala družba Boeing, se je rešila tako, da si je izmislila novo ali bolje rečeno staro ime. Postala je Lara Bohinc 107, številka, ki jo je nosila na zapestnici ob rojstvu. Zaznamovalo pa jo je še eno rojstvo, tisto leta 2008, ko je na svet prijokala njena hčerka Coco in dokončno osmislila življenje izjemne umetnice.

osebni arhiv Lare Bohinc

Od zlatih priznanj do črnega seznama

Njena kariera je prepletena z odmevnimi nagradami. Že kmalu po prihodu v London so ji podelili priznanje new generation award, ki ga prejmejo le nadpovprečno nadarjeni oblikovalci. Njen potencial je nagradila tudi kraljica Elizabeta II. z odlikovanjem reda MBE, member of the most excellent order of the British empire. Na eni strani ima tako zlate plakete, na drugi strani malo črno knjižico, v kateri skriva imena zvezdnic, za katere ne želi, da bi nosile njen nakit. Prav ste slišali: ne more si kar vsaka izposoditi njenega nakita, lahko si ga pa kupi.

osebni arhiv Lare Bohinc

Lara ne prenese blefiranja, krasita jo spontanost in natančnost, brez odvečnega okrasja. Takšna je kot prijateljica, partnerica, mama in uspešna poslovna ženska. Ta njena osebnost se zrcali v edinstvenih izdelkih, najsi bo to nakit, modni dodatki ali oprema za dom, s čimer zadnja leta navdušuje zahtevne naročnike. Dolga leta je kraljevala na Sloane streetu v Londonu, zdaj pa se bo preselila v prestižni del Notting hilla, kjer že ureja nov poslovni prostor. V kakšnem prestižu živi sama, je za javnost strogo varovana skrivnost. Celo svojega partnerja Benedicta Cooperja, angleškega oglaševalskega producenta, čuva pred sedmo silo. Pravi le, da še vedno čaka na njegovo povabilo, da preživita romantični konec tedna v Rimu. Čeprav je redkobesedna, ko pogovor nanese na družino, pa ne more mimo mamine kuhinje, ob kateri naravnost uživa. »Ni je čez slastno zajčjo obaro moje drage mame,« simpatično pripomni ustvarjalka, ki s svojo lepoto in eleganco zasenči marsikatero manekenko.