Zvezde

S športom in kozmetičarko proti gubam

Andreja Comino
19. 12. 2014, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jasmin Stavros je že desetletja sinonim za dobro zabavo. Njegovi koncerti trajajo dolgo v noč, občinstvo se na njih dodobra znori. Kondicije mu ne primanjkuje, kljub temu, da je pred kratkim praznoval 60. rojstni dan. »Sem v najboljši formi doslej! Ne kadim, ne pijem, ne ponočujem. Redno se ukvarjam s športom in takšen življenjski slog se pozna tudi na mojem telesu,« je zadovoljen s svojim videzom pevec, ki je pred kratkim izdal novo pesem Normalna. V videospotu zanjo je nastopil tudi njegov prijatelj DJ Dady.

Arhiv Svet24

Medtem ko nekateri njegovi vrstniki odštevajo dneve do upokojitve, Jasmin prekipeva od energije. »Ponosen sem na to, kar sem ustvaril. Kariero brez škandalov in miren zakon. Imam sina, ki se ravno tako ukvarja z glasbo. Zdaj nastopam toliko, kot mislim, da je prav. Zlahka zdržim delovni tempo. Denimo, včeraj sem bil v Zadru, danes v Zagrebu in Ljubljani, kjer promoviram novo pesem in sodelujem pri snemanjih novoletnih oddaj, zvečer se vračam v Zagreb. Jutri grem v Opatijo, nato pa me že čakajo nastopi,« razlaga svoj natrpani urnik.

Seveda pa tudi počiva. Svoj mir najde v vasici Kupeć Dol pri Jastrebarskem, kamor se je rojeni Spličan pred dvema letoma skupaj z ženo preselil iz Zagreba. »Šla sva v vas z desetimi hišami, kjer je popoln mir, poleg tega pa imam tu veliko možnosti za šport. Dolgo sem mislil, da bom starost dočakal na morju. Na Korčuli imam hišo, a sem ugotovil, da je življenje na otoku, še posebej pozimi, nepraktično, saj človek potrebuje dolgo časa za potovanje. Sicer pa sem tipični Dalmatinec, ki se ne mara kopati in sončiti. Raje lovim ribe,« se smeji ta glasbenik, za katerega marsikateri ne more verjeti, da si je naložil šest križev.


Večni mladenič

»Tudi sam se ne počutim starega 60 let. Zdi se mi kot da jih imam 35 ali 36. Počnem stvari, ki jih ne more marsikateri 40-letnik. Dobro prenašam nenehna potovanja in noči brez spanja. Seveda pa to ne bi bilo možno brez stroge discipline in asketskega življenja. Kadar ne nastopam, dovolj spim, veliko se ukvarjam s športom, prisegam na maksimalno zdravo hrano brez svinjine, alkohola, in cigaret. Razen na koncerte, ne zahajam v zakajene prostore,« razlaga Jasmin, ki skoraj vsak dan igra tenis, dela vaje za moč, ki mu pridejo prav pri njegovi veliki strasti  - smučanju, kolesari in se sprehaja v naravi. Njegova žena je malo manj aktivna, ona se bolj posveča družini in gospodinjskim opravkom. Uživa v vrtnarjenju in iz doma pridelanih jabolk in drugega sadja vkuhava marmelade in dela kis. Obema pa je skupno, da televizije skorajda ne prižgeta.


Zima, zima bela, kje si?

Jasmin se že nekaj tednov ozira v nebo in čaka pošiljko snega. Pred mnogimi leti se je navdušil nad smučanjem.  Začel je pred več kot 25 leti na Jahorini, kjer je ponoči nastopal, čez dan pa mu je bilo dolgčas in je začel smučati. Bilo je veliko smeha, preden se je Dalmatinec Stavros postavil na smuči. Ko pa je spoznal slovenskega demonstratorja Sandija Murovca Murija, se je razvilo sodelovanje in tesno prijateljstvo. Jasmin je bil vztrajen, pod Murijevim vodstvom se je naučil smučati povsem na novo. Danes pa si ne predstavlja, da na leto vsaj 30 ali 40 dni ne bi preživel na snegu. Tudi to zimo bo tako, ko si delo razporeja tako, da bo januarja prost in bo šel smučat v Italijo.

Pevec pa ne posveča veliko pozornosti in energije svoji telesni pripravljenosti, temveč tudi videzu. Pred leti je priznal, da si je dal vbrizgati botoks, s katerim je zgladil gubice, zdaj pa prostodušno priznava, da vsak teden obiskuje kozmetični salon. »Tako kot skrbim za svoje telo, skrbim tudi za svoj obraz. Obiskujem tretmaje, na katerih mi pod kožo vnašajo kisik in s posebno napravo spodbujajo delovanje mišic na obrazu in globinsko vnašajo kolagen. Tretmaji pomagajo tudi proti podočnjakom. To počnejo tudi zvezde v tujini, zakaj pa ne bi tudi jaz,« je odkrit. Čeprav nima nič proti plastičnim operacijam, se ne bi odločil zanjo. »Edino sem imel daljnega leta 1974, ko sem bil tako hudo poškodovan v prometni nesreči, da je še dobro da sem ostal živ, saj sem bil kar 16 dni v umetni komi na intenzivnem oddelku,« se spominja Jasmin, ki ni prepoznaven samo po raskavem glasu, temveč tudi po številnih zapestnicah in verižicah.

Mnoge med njimi nikoli ne sname. Verjame, da ga varujejo in zaradi tega, ker bi jih moral sneti na kontroli na letališču, se ne mara voziti z letalom, zato tudi ne hodi na turneje v tujino. »Vsaka zapestnica ima svoj pomen, vse pa močno duhovnega. Spominjajo me na duhovne obnove doma in v tujini, ki sem se jih udeležil. Bil sem v Međugorju, Italiji in drugod,« pripoveduje in dodaja, da mu tudi duhovne obnove pomagajo, da je celovita osebnost, ki uživa v tem, kar počne. »Pred leti sem mislil, da sem bo pri 55 letih upokoji. Pa so prišla ta leta in se počutim bolje, kot kadarkoli v življenju. Na upokojitev še pomislim ne. Res pa je, da je zdravo življenje prišlo pet minut pred polnočjo, katastrofo. Mnogi moji prijatelji imajo zaradi nezdravega načina življenja hude težave. Nekateri med njimi so preživeli infarkt, vgradili so jim srčne obvode, pa še kar niso spremenili svojega življenjskega sloga. Lahko zagotovim, da je to meni rešilo življenje,« je bil odločen.