Vreme

Vročina nas bo potolkla!

T.C.
5. 7. 2015, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sredi dneva in popoldne bo po nižinah počutje poslabšala velika toplotna obremenitev. Takrat se izogibajte večjim fizičnim naporom. Uživajte lahko hrano in dovolj tekočine ter se zadržujte v senci.

Thinkstock

Izogibajte se pitju alkohola, kave, zelo sladkih pijač. Napornejša opravila opravite zjutraj. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih, osvežitev lahko poiščemo v gozdovih, višjih legah ali ob vodi.

Prostore zračite ponoči in zjutraj. Popoldne bo visoka koncentracija ozona, zato občutljivim odsvetujemo fizične napore na prostem, najbolje bo, če se umaknejo v zaprte zaprte prostore, kjer je koncentracija ozona praviloma nižja.

Profimedia

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost 9 in v gorah 10. Sredi dneva se ni priporočljivo zadrževati na soncu, v kolikor se sredi dneva ne moremo izogniti sončnim žarkom, se moram pred njimi zaščititi. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo.

UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Cvetijo rožice...

Obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav bo nizka do srednje visoka. Sezona pojavljanja cvetnega prahu pravega kostanja se zaključuje, obremenitev bo nizka. Koncentracija nizko alergenih kopriv bo srednje visoka do visoka. V zraku bo še nizka koncentracija trpotca, lokalno je lahko obremenitev višja.

Še vedno cvetijo posamezne lipe (srebrnolistna lipa), v zraku so le posamezna zrna cvetnega prahu, nekaterim preobčutljivim posameznikom lahko težave povzroča močan vonj. V Primorju bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom koprivovk (krišina in kopriva) srednje visoka, koncentracija trav in trpotca bo nizka. V zraku bodo prisotna še posamezna zrna cvetnega prahu pravega kostanja in ligustra. V zraku so prisotne spore gliv (Cladosporium in Alternaria).

Reuters