Svet

Grčija pred odločitvijo! Cipras že slavi? Kaj pa?

STA / T.C.
5. 7. 2015, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grški premier Aleksis Cipras je danes ob oddaji glasu na grškem referendumu, na katerem grški volivci odločajo, ali bodo sprejeli zadnje zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči Grčiji, dejal, da je referendum zmaga demokracije. Zatrdil je tudi, da bo Grčija sama odločala o svoji usodi.

Reuters

"Nihče ne more prezreti sporočila odločenosti ljudi, ki usodo jemljejo v svoje roke... Voljo vlade je moč prezreti, ni pa moč prezreti volje naroda... Danes je dan zmage demokracije," je med drugim dejal Cipras.

Reuters

Grški premier je tudi izrazil prepričanje, da Grčija danes "odpira novo pot za vse narode Evrope", saj bo rezultat referenduma po njegovih besedah "pomemben signal za prihodnje sodelovanje obubožanih držav z mednarodnimi posojilodajalci".

Grški predsednik Prokopis Pavlopulos je ob oddaji glasu v Atenah Grke pozval, naj ostanejo enotni ne glede na izid referendum. "Ta dan je namenjen samo državljanom, ki so pozvani, da v skladu s svojo vestjo in nacionalnimi interesi odločijo o prihodnosti naše države in našega naroda," je poudaril Pavlopulos. "Ne glede na izid imamo obvezo, da enotno stopimo na težko pot prihodnosti," je dodal.

Vodja grške opozicije, bivši premier Antonis Samaras, je dejal, da Grki danes odločajo o usodi države. "Smo za Grčijo in Evropo," je še dejal.

Volilno pravico za udeležbo na referendumu ima skoraj deset milijonov Grkov. Volišča bodo odprta do 19. ure po lokalnem času (18. ure po srednjeevropskem času). Prvi rezultati naj bi bili znani po zaprtju volišč, prvi jasni rezultati pa okoli dve uri po zaprtju volišč.

Da bi bil referendum veljaven, mora biti udeležba vsaj 40-odstotna. V skladu z zadnjimi javnomnenjskimi raziskavami bo izid zelo tesen.

Referendumsko vprašanje se glasi: "Ali naj bo sprejet načrt dogovora, ki so ga predložile Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad na evroskupini 25. junija 2015 in je sestavljen iz dveh delov, ki sestavljata njihov enoten predlog?"

Reuters