Vreme

Oblačno. Deževno. In grmi.

T.C.
15. 5. 2015, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Danes bo oblačno in deževno, na Primorskem in sprva tudi ponekod v južni Sloveniji bo lahko tudi grmelo.

Arhiv Svet24

Previdno! V petek dopoldne bodo predvsem na Primorskem in v južni Sloveniji lokalno še možni močnejši nalivi. 

Zvečer bodo padavine oslabele. Ob morju bo pihal jugo, zvečer pa bo na Primorskem zapihala burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem od 18 do 23 stopinj Celzija.

Ponoči in jutri dopoldne bo oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Jutri popoldne bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo. Na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 13 do 20, na Primorskem od 22 do 25 stopinj Celzija.

Thinkstock

Kako kaže?

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Topleje bo, burja na Primorskem bo oslabela. V ponedeljek bo precej jasno in še topleje.

In kako se bomo počutili?

V petek bo vremenski vpliv močno obremenilen, z vremenom povezane težave bo imelo veliko ljudi, večinoma se bodo kazale v kateri izmed naslednjih oblik: nerazpoloženost, potrtost, razdražljivost, notranji nemir, hitrejši nastop utrujenosti, slabo počutje in motnje spanja. Glavoboli bodo pogostejši, nekateri bolezenski znaki pa okrepljeni.

Ob padavinah v zraku ne bo cvetnega prahu. V daljših suhih obdobjih bodo razmere sledeče. V nižinah bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka do visoka, preobčutljivi posamezniki bodo zato imeli težave z zdravjem.

Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. 

V zraku bodo še manjše količine cvetnega prahu malega jesena in hrasta. Posamezna zrna divjega kostanja, javorja, oreha, bukve, trpotca in kislice so manjšega alergološkega pomena. V zraku bodo tudi večje količine cvetnega prahu iglavcev.

Močan vonj oddajajo metuljasto oblikovani cvetovi robinije (Robinia pseudoacacia), gre za žužkocvetno vrsto, zato v zraku skorajda ni cvetnega prahu. V tem času plodijo topoli in vrbe, ki sproščajo v zrak vataste plodove, ki niso alergogeni. V Primorju bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka do visoka, preobčutljivi posamezniki bodo zato imeli težave z zdravjem. Tudi mali jesen še lahko povzroča težave. V zraku bo prisoten tudi cvetni prah cipresovk/tisovk, bukve, divjega kostanja, trpotca in iglavcev. Cveti krišina, zato imajo lahko nekateri preobčutljivi posamezniki v Primorju težave.

Reuters