Vreme

Pripravite se na dopoldanske močne nalive in nevihte

STA
14. 8. 2014, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenijo so v zadnji noči zajela neurja z obilnim dežjem in sunki vetra, ki so ponekod povzročila težave. Zjutraj in dopoldne bodo predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji še možni lokalno močni nalivi. Ob tem bodo hitro porasti hudourniki in drugi vodotoki, opozarjajo na agenciji za okolje.

STA

Meteorna voda je zalila kletne prostore ponekod na Gorenjskem, Notranjskem in tudi drugod. Posredovali so gasilci, ki so imeli nekaj dela tudi z odstranjevanjem podrtih dreves. Močan veter je podrl nekaj dreves tudi na cesto Idrija-Idrijska Bela, ki so jih gasilci že odstranili. Do izpada električne energije je prišlo na območju občine Ig in v Podgradu v občini Ilirska Bistrica, poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

STA/Arhiv Svet24/Facebook

Po podatkih agencije pretok reke Drave v Dravogradu presega opozorilno vrednost, Drava v spodnjem toku narašča. Dotok reke Drave iz Avstrije je v rahlem upadanju vendar se bo povečana vodnatost Drave v Sloveniji tekom današnjega dne ohranjala. Danes dopoldne in sredi dneva lahko ob močnejših nalivih in nevihtah hitro narastejo manjše reke in hudourniki v večjem delu države, zlasti pa v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji. Ob tem lahko pride do razlivanj ob hudournikih tudi zaradi zajezitev s plavjem. Na omenjenih območjih bodo močneje naraščale tudi ostale reke, posamezne pa lahko presežejo opozorilni pretok in poplavijo.

Predvidoma v noči na petek se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati. Danes bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami. Lokalno bodo še možni močnejši nalivi. Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale krajevne plohe in v zahodni Sloveniji tudi nevihte. Temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 26 stopinj Celzija. V petek bo zjutraj delno jasno. Po nekaterih nižinah bo megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno.

Wetter.at

Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, ki se bodo popoldne razširile tudi na vzhodno Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju 18, najvišje dnevne od 16 do 23, na Primorskem do 25 stopinj Celzija. V soboto se bo delno zjasnilo, popoldne bodo krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V nedeljo bo sončno, zjutraj bo po nižinah megla.