Vreme

Tako milega poletja ne pomnijo

STA/M.J.
11. 8. 2014, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prebivalci New Yorka se ne spomnijo, kdaj so imeli nazadnje tako milo poletje, kot je letošnje, in vremenoslovci celo napovedujejo veliko možnost, da se bo mesto letos prvič po letu 2004 povsem izognilo vročinskemu valu. Poleg boljšega počutja se milo poletje pozna tudi na denarnici, saj so računi za elektriko brez klimatskih naprav občutno nižji.

Meteorolog Nacionalne vremenske službe ZDA David Stark je za lokalni časopis New York Post dejal, da uvodoma ni bilo jasno, ali bo letošnje poletje vroče ali milo. Temperature so 30 stopinj Celzija letos v mestu dosegle na štiri dni, niso pa trajale tri dni zapored, kar je definicija vročinskega vala. New York povprečno na poletje doživi 15 dni s temperaturami nad 30 stopinj, občasno pa te sežejo tudi do 40 stopinj.

Temperature same po sebi ne bi bile tako velik problem, če jih ne bi spremljala visoka vlažnost, zaradi katere poletja brez klimatskih naprav skoraj ni mogoče preživeti. Letos pa je namesto kopalk večinoma treba obleči kakšen kos oblačila več, včasih celo puloverje. Napovedi za ta teden se ponovno gibljejo krepko pod 30 stopinjami Celzija, kar poleg elektro podjetij najmanj veseli zabaviščni park in druge točke na Coney Islandu v Brooklynu, ki letos bolj ali manj životarijo.

Tudi letošnja orkanska sezona doslej ni uresničila skrbi. Nacionalna agencija za oceane in ozračje (NOAA) je pred kratkim ocenila, da obstaja 70 odstotkov možnosti, da bo letošnja sezona milejša od običajne. Maja je NOAA napovedala za to 50 odstotkov možnosti, sedaj pa ocenjuje, da morda letos na Atlantiku ne bo niti enega velikega orkana. Ob milem poletju se obnavljajo strahovi, da bo tudi letošnja zima podobna lanski, ko so številni viharji in zmrzal zaustavili ameriško gospodarsko rast. Vremenoslovci napovedujejo možnost še kakšnega hudega polarnega vrtinca, ki lahko prizadene srednji zahod in severovzhod decembra ali januarja 2015.