Vreme

Rdeči alarm! Nujno preberite, če se odpravljate na morje

STA/J.P.
30. 7. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na hrvaških otokih Molat in Silba je minulo noč divjalo neurje, ki je povzročilo precejšnje razdejanje. Narasle vode so odnašale vozila in ceste. Vremenoslovci opozarjajo, da se bo nevihtno vreme na Jadranu nadaljevalo tudi danes, zato so za Istro, Kvarner ter Dubrovnik z okolico razglasili rdeči alarm oz. največjo stopnjo nevarnosti.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Deževje je na Silbi in Molatu povzročilo velike poplave. Na fotografijah, objavljenih na hrvaškem meteorološkem portalu crometeo.hr, je videti avtomobile, ki so na lokalnih cestah obtičali v meter globoki vodi.

Na Jadranu rdeči vremenski alarm, na Molatu in Silbi pustošilo neurje.

Na otoku Ist pri Zadru je v preteklih 24 urah padlo 294 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda rekordna dnevna julijska količina padavin. Na Silbi pa je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na tem otoku.

Na Silbi imajo povprečno letno 843 litrov dežja na kvadratni meter, letos pa so od začetka julija namerili 330 litrov. Tudi na Molatu je v minulih 24 urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Po napovedih vremenoslovcev se bo vreme na Hrvaškem od petka umirilo, postopoma pa bodo sledile običajne poletne temperature.

Tudi danes po vsej Hrvaški pričakujejo dež, plohe, točo in nevihte. Neurje bo ponekod prineslo obilne padavine, napovedane so tudi vodne trombe na morju. Za območje hrvaške Istre in Kvarnerja ter jug Dalmacije pri Dubrovniku so zato vremenoslovci razglasili rdeči alarm. Ta opozarja na nevihte, ki so lahko tudi smrtno nevarne.

Davi je voda zalila še Zadar. Močan dež je ulice v tem dalmatinskem mestu spremenil v reke, stopnišča v slapove, mestne trge pa v jezera, je na svoji spletni strani poročala hrvaška radiotelevizija. V dobri uri in pol je padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Kot so dodali, so v mestnem predelu Jazine avtomobili in avtobusi "dobesedno plavali". Voda je sicer hitro odtekla, a so nekateri izkoristili možnost in si na znanem zadrskem trgu Forum omislili vaterpolo, fotografije pa objavili tudi na Twitterju.