Vreme

Padavine se bodo krepile in zajele vso državo

STA/M.J.
7. 2. 2014, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Danes bo na zahodu države pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo rahle padavine, nad okoli 900 metri kot rahel sneg. Drugod bo delno jasno. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, zvečer bo ob morju zapihal jugo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

AP

Zvečer se bodo padavine od zahoda krepile in v noči na soboto zajele vso državo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do okoli 12 stopinj Celzija. Ponoči bo oblačno in deževno, jutri dopoldne pa bodo padavine ponehale. Čez dan se bodo rahle padavine pojavljale le še v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Na Primorskem in v vzhodni Sloveniji se bo delno zjasnilo. Popoldne bo spet začel pihati jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem in v južni Sloveniji do 12 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: V krajih vzhodno od nas bo danes povečini jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v Gorskem Kotarju in v Karnijskih Alpah bodo občasno manjše padavine. Predvsem na Hrvaškem bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ob Jadranu bo začel pihati jugo. Proti večeru se bodo v krajih zahodno od nas začele padavine krepiti in počasi širiti proti vzhodu. Ponoči in jutri zjutraj bo oblačno in deževno. Jutri dopoldne bodo padavine ponehale. Čez dan bo pretežno oblačno, v krajih zahodno in južno od nas bodo manjše padavine. Popoldne bo ponovno začel pihati jugozahodni veter.

Vremenska slika: Nad zahodno in deloma srednjo Evropo je obsežno ciklonsko območje s hladno fronto. Z jugozahodnim vetrom doteka nad naše kraje topel in malo manj vlažen zrak.

Obeti: V nedeljo bo dopoldne oblačno in deževno. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa zmeren jugozahodni veter. Popoldne bodo padavine slabele, nastale pa bodo krajevne plohe, na Primorskem lahko tudi posamezne nevihte. V ponedeljek bo deloma jasno in suho.

Opozorilo: Predvsem v Julijskih Alpah je velika nevarnost snežnih plazov. V petek bodo sunki jugozahodnega vetra v severovzhodni Sloveniji ter v višjih legah Koroške in Notranjske presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Napoved vpliva vremena na počutje: Danes bo vremenski vpliv močno obremenilen, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Moteno bo spanje v noči na soboto. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.