Vreme

Prihaja sneg! Na Bovškem ga pričakujejo približno en meter

STA/N.J.
17. 1. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V sredo in četrtek je bilo v gorah delno jasno z občasno povečano oblačnostjo predvsem v četrtek, ko so se na zahodu že nabirali oblaki. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je prenašal sneg in delal zamete na severnih in vzhodnih straneh grebenov in prelazov, pišejo na Agenciji RS za okolje.

Thinkstock

Ledišče je bilo v sredo še na okoli 1600 metrov, v četrtek pa na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Do danes se je dvignilo do 1500 metrov. Snežna odeja se je sesedala in počasi preobražala. Danes ponoči je začelo na zahodu rahlo snežiti, meja sneženja je trenutno na nadmorski višini okoli 1000 metrov. Do jutra je v zahodnih in južnih delih Julijcev zapadlo do 10 centimetrov snega.

Do 290 centimetrov snega

Največ snega je v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je do okoli 290 centimetrov, drugod v Julijcih do okoli 240, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 140 centimetrov. Na 1500 metrih ga je v Julijcih do okoli 130 centimetrov, drugod pa manj. Sneg je večinoma mehak in se globoko predira. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov

Nevarnost snežnih plazov je v krajih s strnjeno snežno odejo tretje stopnje, le v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj, prve stopnje. Snežna odeja je potencialno nestabilna in se lahko sproži že ob manjši dodatni obremenitvi. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakovati je tudi spontano proženje manjših in srednje velikih plazov z dovolj strmih pobočij.

Snežna meja se bo dvignila

Od danes pa do ponedeljka zjutraj bodo padavine pogoste. Največ jih bo v Julijcih ter v hribih severne Primorske. Meja sneženja se bo danes dvignila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, jutri pa bo med 1200 in 1600 metri. Do ponedeljka zjutraj bo lahko na Bovškem zapadlo skoraj meter snega, drugod od 20 do okoli 40 centimetrov, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa od 5 do okoli 10 centimetrov. Pihal bo jugozahodnik, ki bo novi sneg sproti prenašal v zamete in gradil opasti. V Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah in v Kamniško Savinjskih Alpah se bo povečala nevarnost snežnih plazov, v zahodnih Julijcih predvidoma v nedeljo na četrto stopnjo. Pričakovati je tudi spontano plazenje. Obisk visokogorja bo zato nevaren.