Slovenija

Se obetajo spremembe glede minimalne plače?

STA/N.J.
17. 1. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri je govora tudi o uskladitvi minimalne plače, bi se lahko znova razvnela razprava o spremembi sistema minimalne plače. Na razpravo o spremembah so pripravljeni tako delodajalci kot sindikati, a bi te spremembe zapeljali vsak v svojo smer. Prvi bi te plače omejili, drugi okrepili.

Dolenjski list

Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji po veljavni zakonodaji upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Glede na to, da je imela Slovenija decembra 0,7-odstotno letno inflacijo, bo v letošnjem letu izvedeno zvišanje minimalne plače za okoli pet evrov in pol na 789,15 evra bruto.

Kot je pojasnil Ivan Jani Ulaga iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), si delodajalci želijo sprememb trenutnega sistema minimalne plače, saj da bi bilo pri njenem izračunu treba upoštevati različne okoliščine. Enotnega stališča o tem, kakšne naj bodo spremembe, med predstavniki gospodarstva po njegovih besedah sicer ni, zelo verjetno pa se mu zdi, da si bodo delodajalci danes vzeli pet minut in zbližali stališča o tem vprašanju.

Kot je ta teden napovedala premierka Alenka Bratušek, sicer posegov v minimalno plačo letos ne bo.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je razočaran, da zvišanje minimalne plače v višini 5,5 evra nekaterim delodajalcem tako greni življenje. Tudi v ZSSS so sicer po njegovih besedah pripravljeni na spremembe sistema, a gredo njihovi predlogi v nasprotno smer. Minimalna plača trenutno ni nič višja, četudi delavec dela ponoči ali ob nedeljah oz. ima več delovne dobe, zato upajo na izločitev tovrstnih dodatkov.

Socialni partnerji imajo danes na mizi tudi osnutek sprememb načrta za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leti 2013 in 2014. Predvidene spremembe načrta sredstva za to politiko v letošnjem letu krepijo za 44,3 milijona evrov na 198,75 milijona evrov.