Svet

Eksplozija med protestom ranila številne udeležence

STA/M.J.
17. 1. 2014, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na protestu tajske opozicije v Bangkoku je danes odjeknila eksplozija bombe, ki je po navedbah oblasti ranila najmanj 28 ljudi. Do eksplozije je prišlo med protestnim shodom, na katerem so znova zahtevali odstop vlade. Ta sicer ostaja odločena, da ne bo odstopila, ter nadaljuje priprave na predčasne volitve 2. februarja.

Reuters

Po dosedanjih podatkih je bilo v napadu ranjenih 28 ljudi, ni pa še znano, kako hude so njihove poškodbe. Policija medtem preiskuje, kakšna naprava je sploh povzročila eksplozijo, ki je odjeknila ob 7. uri po srednjeevropskem času.

Videoposnetki s prizorišča napada kažejo, kako številni ljudje ležijo na tleh, medtem ko rešilci odvažajo ranjene. Nekateri protestniki so se medtem nemudoma podali v lov za napadalci po bližnjih poslopjih, še preden so na prizorišče sploh prišli policisti in vojaki.

Današnja eksplozija je sicer le zadnja v vrsti napadov na opozicijske protestnike. Ti se zbirajo že več tednov, zadnjih nekaj dni pa poleg tega z blokado glavnih cest in križišč ter vladnih poslopij skušajo izvajati "zaprtje" Bangkoka. Odkar so pred več kot dvema mesecema izbruhnili prvi protesti, je v uličnem nasilju umrlo osem ljudi, ranjenih je bilo več sto.

Opozicija terja takojšen odstop vlade premierke Yingluck Shinawatra in oblikovanje nekakšne tehnične vlade, ki bi nadzorovala izvedbo po njihovem nujnih reform, nato pa izvedla še volitve.

A Yingluckova vztraja pri svojem, saj je danes v pogovoru s tujimi medijskimi predstavniki zatrdila, da vlada ne bo popustila pod pritiski protestov in ne bo preložila predčasnih volitev, ki jih je sklicala za 2. februar.

"Samo ljudstvo lahko odloči. Prej ko bomo izvedli volitve, bolje bo," je zatrdila premierka in dodala, da ji ustava ne dovoljuje odstopa ter da tudi ne omogoča imenovanje tehnične vlade. "Kdor ne sprejema zakonov, ne sprejema demokracije," je zahteve protestnikov še zavrnila premierka.