Zdravje

Noro! Prihajajo leče za merjenje ravni sladkorja v krvi

STA/N.J.
17. 1. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tajni raziskovalni oddelek spletnega velikana Google, ki je znan po tem, da se ukvarja z najbolj nenavadnimi projekti, kot so samovozeči avtomobili, sedaj razvija kontaktne leče, ki bi diabetikom pomagale pri nadzorovanju ravni sladkorja. Leče naj bi namreč merile stopnje glukoze v solzah in po potrebi posvarile bolnika.

pinterest

Leče delujejo s pomočjo majhnega brezžičnega čipa in miniaturnega senzorja glukoze, ki sta vgrajena med dve plasti mehkega materiala kontaktnih leč, je v četrtek pojasnilo vodstvo projekta pri Googleu. Prototipi so že šli skozi klinične preiskave, potekali naj bi tudi že pogovori z ameriško zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA), ki je pristojna za izdajo dovoljenj na tem področju. Projekt je po navedbah Googlea sicer še v začetni fazi. Iščejo še partnerje, s pomočjo katerih bi prodrli na trg kontaktnih leč.

Meritve vsako sekundo

"Zanimalo nas je, ali je miniaturna elektronika, kot so čipi in senzorji, ki so tako majhni kot bleščice, pravi način za razkrivanje skrivnosti glukoze v solzah in njeno natančno merjenje," so v raziskovalnem oddelku Google X pojasnili odločitev za svoj projekt. Prototipi leč, ki jih testirajo, lahko vsako sekundo izvedejo meritev glukoze. Raziskovalci razmišljajo tudi o vgradnji majhnih luči, ki bi diabetike opozorile, ko bi raven sladkorja preveč narasla ali padla.