Vreme

Evrope v primežu ubijalskega orkana Xaver

STA/M.J.
6. 12. 2013, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Severozahodni del Evrope je v četrtek dosegel orkan Xaver, ki je doslej terjal najmanj tri življenja, povzročil pa je tudi številne težave v prometu. Zdaj se predvsem bojijo plimnega vala, ki bi lahko porušil nasipe in povzročil poplave.

Reuters

V četrtek so imeli največ težav na Škotskem, Nizozemskem, v Nemčiji in skandinavskih državah. Iz Škotske poročajo o eni smrtni žrtvi, po ena oseba je umrla tudi v Angliji in na Danskem. Ob švedski obali pa pogrešajo dva mornarja, ki ju je visok val odplavil v morje.

Na Škotskem je zaradi orkana v četrtek popoldne brez elektrike ostalo 100.000 ljudi.

Zdaj se v Veliki Britaniji in na severu Nemčije bojijo predvsem poplav, ki bi jih lahko povzročil plimni val.

Ponekod v Veliki Britaniji naj bi se gladina vode dvignila tako visoko kot leta 1953, ko so podobne poplave po Evropi terjale 2000 življenj.

V Nemčiji pa pričakujejo najvišji val po letu 1962, najbolj so ogroženi mesto Hamburg ter deli Spodnje Saške in Schleswig-Holsteina.

"Meteorološke razmere so podobne kot 17. februarja 1962, ko je voda predrla nasipe in je na severu Nemčije umrlo prek 300 ljudi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal meteorolog Friedemann Schenk. Ob tem je sicer spomnil, da je danes sistem zaščite pred poplavami neprimerljivo boljši kot tedaj, zato takega uničenja kot pred pol stoletja ni pričakovati.

V četrtek zvečer so pristojni v Nemčiji ocenili, da so nasipi stabilni.

V četrtek zvečer so na severu Nemčije zabeležili sunke vetra s hitrostjo 130 kilometrov na uro, na otoku Sylt pa celo do 180 kilometrov na uro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preventivne ukrepe so sprejeli tudi na Nizozemskem in v Belgiji. V slednji so evakuirali okoli 2000 ljudi.

Ponekod v Nemčiji, tudi v Berlinu, zaradi grozečega orkana danes ne bo pouka v šolah oziroma so staršem naročili, naj se sami odločijo, ali bodo otroke poslali v šolo. V Nemčiji naj bi se po napovedih veter začel umirjati sredi dopoldneva.

Veliko težav je v prometu, med drugim so zaprli most, ki povezuje Švedsko in Dansko. Težave so tudi v letalskem prometu, na letališčih v Hamburgu, Amsterdamu in Koebenhavnu so odpovedali številne polete.