Več kot 1000 okuženih

Na priljubljeni počitniški destinaciji razsaja "kuga"

J.V.
1. 7. 2024, 16.55
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 17.08
Deli članek:

Z norovirusom je okuženih več kot 1000 ljudi, tako domačinov kot turistov, saj je Gardsko jezero na severu Italije priljubljena počitniška destinacija.

Profimedia
V italijanski občini Torri del Benaco že tretji dan vladajo izredne razmere.

Več kot 300 ljudi je bilo hospitaliziranih, številne druge pestijo driska, slabost, krči ali vročina po izbruhu norovirusa v italijanski občini Torri del Benaco ob Gardskem jezeru na severu države, kjer že tretji dan vladajo izredne razmere, poroča Rai News. Okuženih je več kot 1000 ljudi, tako domačinov kot turistov, saj je jezero priljubljena počitniška destinacija. Domnevajo, da se je virus razširil s pitno vodo iz pipe, zato župan Stefano Nicotra poziva k previdnosti in kupovanju ustekneničene vode. Po nekaterih domnevah naj bi bil izbruh virusa povezan z visoko gladino jezer po močnem deževju v zadnjih tednih, ki je preplavilo kanalizacijski sistem.

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin. Virus povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis). Laično bolezen imenujemo tudi »trebušna gripa«, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe.