Ozkogledno

Poslanka SD poziva ministrico: Ukinite vinjete na hitri cesti Škofije-Koper

R.T.
19. 6. 2024, 13.03
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 13.05
Deli članek:

»Vinjetni režim evidentno in po nepotrebnem ustvarja velike logistične težave za lokalno prebivalstvo,« meni poslanka SD Meira Hot. Ministrico za infrastrukturo Alenko Bratuše poziva, naj ukinejo vinjete na hitri cesti Škofije-Koper.

Zdravko Primožič/FPA
/

Poziv poslanke Meire Hot ni prva pobuda, ki je romala na infrastrukturno ministrstvo glede ureditve prometne problematike v slovenski Istri. Obveznost vinjete na hitri cesti Škofije-Koper moti domačine in tudi obiskovalce iz Italije ter turistične delavce, ki zaradi tega beležijo izgube. »Vinjetni režim evidentno in po nepotrebnem ustvarja velike logistične težave za lokalno prebivalstvo. V izogib nakupu vinjete se namreč ogromno voznikov preusmeri na lokalne in regionalne ceste skozi naselja, namesto da bi uporabljali hitre ceste, ki so dejansko namenjene tranzitnemu prometu. Prav premoščanju takšnih situacij je bila posebej namenjena dograditev predora Markovec, vendar brez učinka,« izpostavlja Meira Hot.

Z ukinitvijo vinjet bi se res nekoliko manj denarja nateklo v proračunsko malho. Takšno razmišljanje je po mnenju poslanke SD »ozkogledno«. »Turizem ima namreč bistveno višji potencial za polnjenje državnega proračuna in druge multiplikativne učinke, ki presežejo izpad zaradi ukinitve vinjet na tem delu cestnega omrežja,« pravi Meira Hot in dodaja, da trenutno vinjetni režim odvrača tudi potencialne kratkoročne obiske Pirana.

Jure Klobčar
Poslanka SD Meira Hot

Nadalje poslanska navaja, da bi bila ukinitev vinjet v duhu Osimskega sporazuma med Italijo in Jugoslavijo. V sporazumu sta se državi dogovorili, da se omogočijo avtocestne povezave z namenom spodbujanja čezmejnega pretoka in vsestranskega sodelovanja.

»Če potegnemo črto, je izvajanje vinjetnega režima na hitri cesti Škofije-Koper nesmiselno, neproduktivno in neznosno. Ob vseh argumentih proti sistemu lahko zgolj sklenem, da uporabo vinjet ohranja nesprejemljiv status quo. Trenutno stanje namreč ne upošteva dejstva, da imajo konkretne situacije različne specifike. Ne upošteva principov, ki jih uvaja Osimski sporazum. Ne upošteva konkretne situacije na drugi strani meje. Ne jemlje v zakup lokalnih dinamik turizma,« je zaključila Hot in na ministrico naslovila naslednjo pobudo: da se na celotni trasi hitrih cest od mejnega prehoda Škofije do Izole ukine obvezna uporaba vinjet za osebna vozila.«