V Avstriji

Pet žrtev nasedlo lažnim policistom, ki so "na varno" spravili 200.000 evrov

D.K.
17. 6. 2024, 13.30
Deli članek:

V Avstriji odmeva še ena od pretkanih prevar spretnih goljufov. "Lažni policisti" so žrtvam naročili, da morajo zaradi grozečega vloma gotovino in dragocenosti spraviti na varno. V zvezi s tem so policisti pridržali dva Turka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V sredo se bosta na deželnem kazenskem sodišču v Gradcu morala  zaradi hude goljufije v okviru kriminalne organizacije zagovarjati dva Turka. "Njuna vloga je bila vloga pobiralcev," je pred začetkom sojenja pojasnil Heimo Kohlbacher, tiskovni predstavnik deželne policijske uprave. "Eden izmed njiju je bil po mnenju preiskovalcev še posebej motiviran, za napredovanje v hierarhiji."

Kot je pojasnil, sta goljufa oškodovance prepričala, da jim grozijo vlomilci ter jim svetovala, da naj gotovino in dragocenosti varno spravijo pri policiji. Kar so tudi storili. Skupno jima je uspelo zbrati 200.000 evrov plena, pridobljenega pri petih lahkovernih žrtvah. Največji podvig je njima uspel, ko sta od upokojenke iz vzhodne Štajerske uspela iztržiti najmanj 100.000 evrov v gotovini in nakit v vrednosti 10.000 evrov. Vendar sta na koncu ostala praznih rok, saj so ju razkrinkali policisti in ju aretirali. 

Policisti svarijo, da so tovrstne prevare pogoste

Trenutno je stanje glede tovrstnih prevar "precej mirno", vendar previdnost ni odveč, svarijo policisti. Še vedno je potrebna previdnost, če bi policisti od vas po telefonu zahtevali denar in ga želeli prevzeti. Vsak sum takoj prijavite policiji, svarijo. "To olajša delo kriminalistom. Kriminalno omrežje za lažnimi policisti ima na vrhu klicne centre v vzhodni Evropi ali Turčiji. Temu sledijo regionalni "skrbniki" in na kratko zaposleni kurirji kot zadnje kolo v velikem mehanizmu. Klici se vedno pojavijo v velikem številu, pogosto so to stotine klicev na dan v enem okraju. Tudi za majhne člene v verigi goljufov se to "delo" izplača, saj naj bi jim pripadalo do deset odstotkov plena," pravi Kohlbacher.

Težave z "lažnimi policisti" že vrsto let

Zaradi naraščajočega števila prijav je bila septembra 2022 ustanovljena "Preiskovalna skupina lažni policisti" (EG FaPo) za boj proti tej prevari. Pod vodstvom Zveznega kriminalnega urada in deželnega kriminalnega urada (LKA) Spodnje Avstrije so vključeni vsi deželni kriminalni uradi po vsej državi.

Zaradi pojava policijskih prevar so v Avstriji v zadnjih letih nastale velike škode. Leta 2021 je bilo zabeležene škode za približno sedem milijonov evrov, leta 2022 približno 15 milijonov evrov in leta 2023 že približno 19 milijonov evrov. Zahvaljujoč "EG FaPo" je bilo v enem letu aretiranih 99 goljufov. Leta 2022 so na Štajerskem aretirali štiri, leta 2023 pa že dvanajst "lažnih policistov".