Vročinski val

Pred nami so vsaj štirje peklensko vroči dnevi

D.K.
17. 6. 2024, 12.58
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 13.27
Deli članek:

Če gre verjeti napovedim vremenoslovcem, nas vsaj do sobote ne bo zeblo. Deležni pa bomo tudi nekaj puščavskega prahu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Slovenijo bo v naslednjih dneh zajel prvi letošnji vročinski val. Prijetno toplo je že danes. Vroče pa bo od torka, še zlasti pa od srede do petka, morda bo tudi še v soboto kje malo nad 30 °C.

Kot pravijo pri Agenciji RS za okolje, je nad srednjo in jugovzhodno Evropo ter nad osrednjim delom Sredozemlja težišče visokega zračnega tlaka  V višinah se počasi krepi jugozahodni zračni tok. Najmočnejši vetrovi bodo v sredo, ko bo jugozahodnik zapihal tudi po nižinah – ponekod sicer že v torek, v sredo pa bo nekoliko izrazitejši in bo v naše kraje spet prinesel nekaj puščavskega prahu. Višinska dolina s hladnim zrakom se bo zadrževala nad zahodno Evropo in Atlantikom z osjo v smeri jugozahod – severovzhod. Tam bo pri tleh znatno hladneje kot pri nas in vzhodneje od naših krajev.

Imeli bomo vsaj štiri zaporedne vroče dni

V sredo bo temperatura zraka na okoli 1500 m že 20 °C, kar bo dovolj, da se bo pri tleh ob pomoči vetra predvsem na vzhodu segrelo do okoli 35 °C, malo manj vroč pa bo že v torek. Tako topel oz. še malo toplejši zrak bo nad našimi kraji do sobote, ko nas bo dosegla vremenska motnja in prekinila niz visokih temperatur, prinesla pa nam bo tudi bolj vlažno in zato nestabilno zračno maso. Vreme se bo tako začelo zapletati prav ob koncu tedna. Vendar po besedah vremenoslovcev še ni možno napovedati, ali bo le nekaj popoldanskih neviht ali še kaj več. Ob tem še dodajajo, da bo lahko v hribih predvsem na severu Slovenije že v četrtek ali petek kakšna popoldanska ploha ali nevihta. 

Višek vročine bo v petek, ko se bo lahko segrelo tudi do okoli 37, upravičeno lahko govorimo o prvem letošnjem vročinskem valu. Izgleda, da se bo zračna masa počasi nekoliko posušila in da zato ne bo tako soparno, kot je bilo v nekaterih preteklih, bolj sončnih dnevih, ko smo bili še daleč od vročine. Tudi jutra bodo vse toplejša, v petek zjutraj se ponekod ne bo ohladilo pod 20 °C.

V soboto ohladitev

Vendar pa prihajajoči vročinski val ne bo trajal dolgo, po sobotni ohladitvi namreč do konca meseca ni prav verjetno, da bi se vročina vrnila, kakšen dan z okoli 30 stopinjami morda, več pa ne.

Napotki za ravnanje v vročih dneh

Ob tem pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svarijo, lahko vročina povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Kot pravijo, lahko težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Zmanjšamo izpostavljenost vročini: se umaknemo v senco, v naravo ali v hladnejše prostore. Zmanjšamo nastajanje toplote: omejimo fizično aktivnost. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih. Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin. Prav tako opozarjajo, da naj ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem najmanj 30. S kremo zaščitimo kožo, ki ni pokrita z oblačili.