Beni Ganc

Netanjahu po odstopu Ganca razpustil vojni kabinet

A.S./STA
17. 6. 2024, 12.39
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 12.40
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo razpustil vojni kabinet. Pričakovano odločitev je sprejel teden dni po odstopu člana kabineta Benija Ganca. Kot pišejo izraelski mediji, Netanjahu tega organa ne namerava obnoviti, saj želi preprečiti vključitev skrajnejših ministrov v odločitve glede vojne v Gazi.

Profimedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu.

O nekaterih vprašanjih, ki jih je doslej obravnaval vojni kabinet, bo odslej razpravljal varnostni kabinet. Občutljive odločitve pa bo obravnaval ožji posvetovalni forum, ki bo med drugim vključeval obrambnega ministra Joava Galanta, poroča izraelski časnik Haaretz.

Beni Ganc je iz vojnega kabineta, ki je bil oktobra lani oblikovan s širitvijo obstoječega varnostnega kabineta, odstopil 9. junija. Sicer opozicijski politik Ganc je po odstopu iz kabineta in z mesta ministra brez listnice pozval k predčasnim volitvam. Z izstopom mu je sledil tudi Gadi Eisenkot. Nekdanji poveljnik izraelske vojske je sicer že konec maja zagrozil z izstopom, če kabinet ne sprejme načrta za povojno ureditev na območju Gaze. Da prevzameta izpraznjeni mesti v vojnem kabinetu, sta od Netanjahuja zahtevala minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir in finančni minister Bezalel Smotrič, toda z odločitvijo zanju bi Netanjahu tvegal povečanje napetosti v odnosu z mednarodnimi partnerji, vključno z ZDA, je poročala tiskovna agencija Reuters.

Razpustitev vojnega kabineta je bila po lobiranjih Ben-Gvira pričakovana. Netanjahu naj bi ključne odločitve o vojni zdaj sprejemal na ožjih posvetih, medtem ko bo za končno odobritev potreboval soglasje širšega varnostnega kabineta, poroča portal Times of Israel.