Netanjahu zavrača resnico

Izraelske oblasti so zgrožene, ker jim očitajo, da pobijajo otroke

A.S./STA
8. 6. 2024, 12.11
Posodobljeno: 8. 6. 2024, 12.15
Deli članek:

Združeni narodi so po izraelskih navedbah dodali izraelsko vojsko na seznam tistih, ki niso poskrbeli za zaščito otrok pred nasiljem. Izraelske oblasti so zgrožene. Seznam, ki naj bi ga generalni sekretar ZN prihodnji teden predstavil Varnostnemu svetu, običajno zajema kršitve, kot so pobijanje otrok ter ciljni napadi na šole in bolnišnice.

Profimedia
Trupla palestinskih otrok, ki so bili ubiti ob izraelskem obstreljevanju.

"Združeni narodi so se danes vpisali na črni seznam zgodovine, saj so se pridružili tistim, ki podpirajo morilce iz Hamasa," je v petek na omrežju X zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Po njegovih trditvah je izraelska vojska "najbolj moralna vojska na svetu" in "nobena blodnjava odločitev ZN tega ne bo spremenila". Pred tem je izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan po navedbah britanskega BBC sporočil, da je bil obveščen, da so ZN vključili izraelsko vojsko v poročilo o neustrezni zaščiti otrok v oboroženem konfliktu. Veleposlanik je takšno odločitev označil za "sramotno". Tiskovni predstavnik ZN v New Yorku je pojasnil, da takšna letna poročila o kršitvah nad otroci pripravljajo že kakšna četrt stoletja in da temeljijo na "uveljavljeni in transparentni metodologiji".

Letošnje poročilo naj bi generalni sekretar ZN Antonio Guterres 14. junija predstavil Varnostnemu svetu ZN, uradno pa naj bi ga objavili štiri dni kasneje. Po besedah tiskovnega predstavnika ZN vedno "iz vljudnosti" vnaprej obvestijo države, ki so na novo uvrščene na seznam, vendar pa to naj ne bi bila javna informacija. Zato so nad objavami izraelskega veleposlanika neprijetno presenečeni. Zaenkrat ni znano, kakšne kršitve se Izraelu v tem poročilu očitajo, saj je vsebina še vedno tajna. Poročilo po poročanju BBC običajno zajema navedbe o pobijanju otrok v oboroženih konfliktih, različnih vrstah nasilja nad otroki, preprečevanju dostopa do pomoči ali ciljnih napadih na šole in bolnišnice. Po neuradnih navedbah naj bi bili v poročilo vključeni tudi palestinski gibanji Hamas in Islamski džihad. Lani so ZN v omenjenem poročilu med drugim poročali o kršitvah talibanov v Afganistanu in ruske vojske v Ukrajini.