Stanje na fronti

Putin naj bi resno razmišljal o premirju, Ukrajinci opozarjajo, da gre za »lažne signale«

R.T.
24. 5. 2024, 13.43
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 18.04
Deli članek:

O vojni v Ukrajini je veliko zapisanega na podlagi govoric. Redko pa se omenja možnost, da bi bili Rusi pripravljeni na prekinitev ognja.

Profimedia
Vladimir Putin naj bi se zavedel, da kaj več ne more dobiti.

Novinarji agencije Reuters so imeli te dni zanimiv pogovor z viri »blizu Kremlja«. Po njihovih besedah, je ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na premirje, če bi Ukrajina pristala na trenutno stanje na fronti. 71-letni ruski predsednik naj bi bil v ožjem krogu sodelavcev izrazil nezadovoljstvo nad zahodnimi silami, ki zavirajo pogajanja in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega odvračajo od pogovorov z rusko stranjo. Če pa Zahod ne bo pokazal interesa, »lahko Putin vodi vojno, kolikor dolgo želi,« so Reutersu prišepnili ti domnevno zanesljivi viri. Po njihovi oceni ima Putin dovolj »dokaznega materiala«, da lahko svojemu ljudstvu vojno prikaže kot uspešno, obenem pa naj bi se zavedal, da brez ogromnih naporov in žrtev ne more pridobiti kaj več ukrajinskega ozemlja.

In kaj pravi pretkani tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov? Da je Rusija pripravljena na dialog za dosego svojih ciljev, »večna vojna« pa da ni v ruskem interesu.  

Na poročanje se je na družabnem omrežju X odzval ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je dejal, da želi Putin s temi »lažnimi signali« o domnevni pripravljenosti na zaustavitev vojne na slepi tir speljati konferenco o miru v Švici, ki bo naslednji mesec potekala v Švici. »Putin trenutno nima nobene želje po končanju agresije zoper Ukrajino. Samo načelen in enoten glas globalne večine ga lahko prisili, da namesto vojne izbere mir,« je še zapisal. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je dejal, da si Putin želi, da bi zahodne demokracije priznale poraz.

Stanje na terenu

Rusija je v zadnjih tednih pridobila nekaj ozemlja v harkovski regiji na severu Ukrajine. Zelenski se je danes s predstavniki oblasti in oboroženih sil v regiji Harkov pogovarjal o obrambi tega območja, poroča STA. Med drugim so razpravljali o obrambi mesta Vovčansk, ki je od ukrajinsko-ruske meje oddaljeno manj kot pet kilometrov. "Kljub začetnemu uspehu je sovražnik obtičal v spopadih na ulicah Vovčanska in utrpel visoke izgube," je danes na družbenih omrežjih sporočil poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksandr Sirski. Rusija poskuša zavzeti mesto in "trenutno premika rezerve iz različnih sektorjev, da bi podprla aktivne napadalne operacije, vendar brez uspeha", je dodal. Sirski je ob tem danes opozoril še, da kljub omejenemu uspehu v Harkovu ruska vojska še vedno napreduje na vzhodni fronti. Intenzivni spopadi po njegovih besedah potekajo zlasti v okolici naselij Časiv Jar, Pokrovsk in Kurahove.