Naivno

Neznani "dobrotnik" je 34-letno osebo seznanil s kriptovalutami, dala mu je podatke in ostala brez 25 tisoč evrov

G.G.
24. 5. 2024, 12.57
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 13.49
Deli članek:

Prevaranti ne bi bili prevaranti, če ne bi poskušali ljudi prevarati. V četrtek je enemu uspelo opetnajstiti 34-letnika ali 34-letnico, ki je o »nategu« poročal(a) mariborskim policistom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Začelo se je tako, da je oseba po telefonu prejela klic neznanega moškega in se z njim zapletla v pogovor o kriptovalutah. Napaka! Pogovor sta nadaljevala na spletu, kjer je, recimo mu »dobrotnik«, od preveč dobrohotne osebe izvlekel podatke in ustvaril račun, preko katerega se je povezal z njenimi bančnimi podatki. Na ta način je »dobrotniku« uspelo z računa oškodovanca ali oškodovanke ukrasti okoli 25.000 evrov.

Ob tem »tragičnem« primeru policisti ponovno opozarjajo, da se občani:

•    ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine,
•    gre lahko tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo,
•    na računalnik ali telefon ne nameščajo programov za oddaljen dostop,
•    nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom,
•    nikomur ne dovolijo dostopa do spletne banke.

Če pa pride do oškodovanja, policisti svetujejo, da oškodovanci zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko.