Doge meme

Umrl je pes, ki je bil obraz kriptovalute Dogecoina in navdih številnih "doge" memeov

M.G.
24. 5. 2024, 21.30
Deli članek:

Psica Kabosu, ki je postala internetna senzacija leta 2010, ko se je na Redditu razširila njena fotografija s prekrižanimi šapami in pomenljivim nasmeškom, je umrla zaradi poslabšanja zdravja pri 18 letih.

X, IGN (@IGN)
Kabosu je umrla pri 18 letih.

Kabosu, japonska psička pasme shiba inu, ki je navdihnila meme Doge in je več kot desetletje vplivala na internetno kulturo, je umrla po dolgi bolezni, je sporočila njena lastnica. Stara je bila 18 let. Lastnica Atsuko Sato je povedala, da je Kabosu umrla v petek ob 7.50 zjutraj, ko je v svojem domu na Japonskem padla v večno spanje. "Kabosu zdaj počiva," je zapisala razžaloščena lastnica v blogu na svoji spletni strani. "Vsem, ki ste imeli radi Kabosu, najlepša hvala. Kabosu je bila najsrečnejša psica na svetu. In jaz sem bila najsrečnejša lastnica psa na svetu," je dodala.

"Kabosu se še vedno smehlja in smeje, smehlja se in maha z repom ter se stiska k meni. Prepričana sem, da je še z z mano, ampak na drugačen način. Prepričana sem, da bo z mano še dolgo časa," je dejala Sato. Dodala je, da bo poslovilna zabava v bližini Tokia v nedeljo popoldne.

Psičko je Sato, vzgojiteljica v vrtcu, posvojila leta 2008. Fotografije psa so postale viralne, potem ko so jih leta 2010 delili na Redditu, kar je sprožilo priljubljen meme z imenom Doge, v katerem je fotografiji Kabose prilepljeno besedilo (v glavnem duhovito) v namerno polomljeni angleščini. Slika Kabose se uporablja tudi kot logotip za kriptovaluto Dogecoin. Aprila 2023 pa je Elon Musk tudi za kratek čas spremenil logotip Twitter/X v podobo Kabose, kar je povzročilo skokovit dvig cene te kriptovalute.

Profimedia
Kriptovalute Dogecoin na kateri je podoba Kabose.

Kabosu je bila zadnja leta slabega zdravja. Njena lastnica je decembra 2022 objavila, da ji diagnosticirali akutni holangiohepatitis in kronično limfomsko levkemijo, potem ko je prenehala jesti in piti. Njeno stanje se je kasneje sicer izboljšalo, a nikdar ni povsem ozdravela. Srečno v pasjih nebesih, Kabosu.