Prisegla zvestobo IS

V Avstriji 14-letnica načrtovala teroristični napad na "nevernike", policija preprečila najhujše

D.K.
19. 5. 2024, 09.43
Posodobljeno: 19. 5. 2024, 09.57
Deli članek:

Na graškem Jakominiplatzu 14-letnica ni želela le "ubijati nevernikov". Policisti so v njeni sobi med drugim našli dva noža in sekiro ter posebna oblačila.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Štajerski preiskovalci so morda preprečili teroristični napad v Gradcu. V noči na soboto je bila v štajerski prestolnici aretirana komaj 14-letna deklica, ki se je na internetu radikalizirala in v klepetih pisala o konkretnih načrtih za napad. Očitno je mladoletnica, ki izvira iz Črne gore, želela sredi mesta z nožem ubijati "nevernike". Jakominiplaz je bil ena od možnih tarč, pa tudi cerkve in policijska postaja.

Preiskovalci državnega urada za državno varnost in boj proti ekstremizmu (LSE) so v začetku maja prejeli namig od kolegov iz Nemčije, ki so bili na sledi radikalno-islamistični celici in so pri tem naleteli na klepete.

Sled je vodila v Gradec

10. maja so policisti preiskali sobo deklice v stanovanju njenih staršev. Pri tem so našli ne le dva noža in sekiro, temveč tudi posebna oblačila, ki jih je že pripravila za svoj podvig.

Med preučevanjem mobilnega telefona in drugih nosilcev podatkov 14-letnice so preiskovalci naleteli na dodatne zaskrbljujoče namige, ki so končno privedli do takojšnje odredbe o priporu s strani tožilstva – zaradi nevarnosti izvedbe dejanja in prikrivanja. "Grožnja je bila zelo konkretna in zelo resna," pravi tiskovni predstavnik policije Fritz Grundnig. Na telefonu so bile shranjene sporočila in videoposnetki, ki med drugim prikazujejo brutalne usmrtitve s strani IS-teroristov. Na enem od videoposnetkov 14-letnica v arabščini prisega zvestobo Islamski državi. Prav tako govori o tem, da želi ubijati nemuslimane. Ob tem je objavila slike orožja, ki so ga zasegli v njeni sobi, in možnih tarč napadov, med njimi je bil tudi Jakominiplaz v Gradcu, danes poroča Kleine Zeitung.

Pred dvema tednoma dopolnila 14 let

"To ni bilo mišljeno resno," je sprva trdila 14-letnica pred preiskovalci. Od takrat pa ni zelo sodelovala in molči o obtožbah. Mladoletnica je v priporu v zavodu za prestajanje kazni Jakomini, pred dvema tednoma je dopolnila 14 let in s tem postala kazensko odgovorna. Deklica prihaja iz strogo verne družine, ki se je pred leti preselila v Gradec. Očitno se je radikalizirala prek interneta. Njeni starši tega v polni meri niso opazili. Ali je 14-letnica svoje načrte resnično nameravala izvesti in ali je imela morebitne sodelavce, za zdaj ni znano. Policijska preiskava je v teku.

Osumljenko so pridržali ravno na dan, ko je bilo objavljeno novo poročilo o varnostno-obveščevalni službi. Tudi v njem je govora o jasnem trendu radikalizacije prek digitalnega prostora. "In tisti, ki jih to prizadene, so vedno mlajši," poročajo policisti. Mladoletniki so še posebej dovzetni za spletno lahko dostopno propagandno gradivo IS, kljub prikazani brutalnosti. Neposrednega stika s teroristično organizacijo skorajda ni. "Leta 2023 so se mladi radikalizirani ljudje online in offline praviloma združili v ohlapne skupine," je navedeno v poročilu.