Razlike med otroki

Zasebnih vrtcev morda sploh ne bo več

U.C./Novice Svet 24 (poročila)
10. 5. 2024, 16.43
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 16.50
Deli članek:

Starši otrok vključenih v zasebne vrtce morajo pokriti razliko do polne cene bivanja v vrtcu, 85% pa mora pokriti občina. Občine si že leta prizadevajo za ukinitev financiranja zasebnih vrtcev, v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pa so proti samovoljnemu financiranju vrtčevske oskrbe s strani občin.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sestala se je delovna skupina v okviru Ministrstva za izobraževanje o financiranju zasebnih vrtcev, ki pa ni prinesla nikakršnih zbližanj med občinami in zasebnimi vrtci. Obe vpleteni strani ostajata vsaka daleč na svojem bregu. V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije so odločno proti ureditvi, ki naj bi povzročila neenakost med otroki. Dogajalo bi se namreč, da bi bili otroci v istem oddelku, ki prihajajo iz različnih občin tudi različno financirani. Težavo pa predstavljajo še neurejene koncesije, zaradi česar se zasebni vrtci zanje težje odločajo.

Taja Steblovnik Predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije pravi: “Mi imamo vključene otroke iz več občin v isti oddelek. To bi pomenilo, da bi otroci bili različno financirani, z vidika enakosti, tudi diskriminatorno glede na občino bivališča otroka.” Dodala je še: “Naj se pusti 34. člen kot je, torej s 85 odstotnim financiranjem otroka, ker je to minimum, ki omogoča obstoj zasebnih vrtcev in možnost vpisa otrok v zasebne vrtce, ker brez tega obstoja zasebnih vrtcev ne bo.”